Коме одговара гашење агенције за хемикалије

Странка Зелени Србије и Народни посланик Иван Карић упутили су иницијативу – захтев Председнику и првом Потпредседнику Владе Србије, Министарки енергетике и заштите животне средине да се обнови рад укинуте Агенције за хемикалије. Такође сматрамо да би Агенција за хемикалије морала да преузме и контролу над средствима за заштиту биља и контролу козметичких производа поред контроле хемикалија и биоцидних средстава.

 

 

ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

-Председнику и првом потпредседнику Владе Републике Србије и министарки енергетике, развоја и заштите животне средине  -

 У име Странке Зелени Србије, узимајући у обзир значај адекватне контроле производње, увоза и употребе хемикалија, биоцидних средстава, средстава за заштиту биља и контроле козметичких препарата, повећану забринутост грађана због дејства хемикалија које се налазе у производима на њихово здравље,

Подносим :

ИНИЦИЈАТИВУ

ЗА ОСНИВАЊЕ – ОБНОВУ РАДА

АГЕНЦИЈЕ ЗА ХЕМИКАЛИЈЕ

 

Предлажемо :

1. Да се поново оснује Агенција за хемикалије као јавна агенција, стручно, развојно и регулаторно тело за интегрисано управљање хемикалијама и биоцидним средствима, с тиме да се надлежност прошири на управљање средствима за заштиту биља и контролу козметичких препарата;

2. Да се обезбеди финансирање из накнада које сносе произвођачи и дистрибутери, јер се тиме одговорност за стављање хемикалија у промет преноси на субјекте који имају директну финансијску корист од стављања веома ризичних производа на тржиште.

Образложење

Грађани свакодневно користе преко 100.000 токсичних, канцерогених, мутагених и осталих штетних и веома опасних хемикалија у својим домовима, што може да се негативно одрази на њихово здравље, посебно на здравље деце.

Хемикалије треба да буду предмет ригорозније контроле услед повећане забринутости грађана и објективне опасности, јер се оне налазе у различитим производима и узрочници су озбиљних болести (карцином, леукемија, стерилитет, дијабетес, гојазност, аутизам, алергије, менталне деформације код деце, имунолошки поремећаји, рак дојке, рак тестиса, неуролошки поремећаји и др.). Оно што је алармантно, јесте чињеница да је инциденца ових болести много већа код деце садашњих генерација, јер се нове генерације рађају са већ присутним хемикалијама у свом организму.


Досадашњи резултати рада укинуте Агенције обезбедили су успостављање система којим су у већој мери пооштрени стандарди доношењем 45 подзаконских прописа за спровођење два закона у Србију је уведен систем класификације, паковања и обележавања хемикалија, систем забрана и ограничења одређених хемикалија (раније је било само 19, а данас преко 1000 хемикалија на списку забрана и ограничења). Такође, Агенција је успоставила Интегрални регистар хемикалија – базу прописа стављених у промет и њиховим својствима.

Да је укинута Агенција за хемикалије постигла напредак у области управљања хемикалијама, може се видети у последњем извештају ЕК – октобар 2012. године, у поглављу 27. Животна средина и климатске промене, где се једино хемикалије наводе као „good progress“ у животној средини.

За последњих пар месеци, није успостављен систем надзора и контроле нових производа која су се нашла на тржишту. Није издато ни једно упутство нити решење о упису нових хемикалија у Регистар хемикалија, а инспекцијски надзор у овој области је остао без поуздане стручне подршке. Да би Агенција за хемикалије била самоодржива терет накнада из којих се финансира њен рада треба да сносе произвођачи и дистрибутери, они који иамју директну финансијску добит од стављања веома ризичних производа на тржиште.

Поред хемикалија за општу и професионалну употребу и биоцидних производа и детергената, под своју надлежност би требало да стави и средства за заштиту биља и козметичке производе.

 

Достављено:

1. Председнику Владе Републике Србије,

2. Првом потпредседнику Владе Републике Србије,

3. Министарки енергетике, развоја и заштите животне средине.

4. Медијима


КОМЕ У СРБИЈИ ОДГОВАРА ГАШЕЊЕ АГЕНЦИЈЕ ЗА ХЕМИКАЛИЈЕ?

 

У Србију овог тренутка улази стотину хемикалија без икакве контроле. Наша држава је данас „депонија“ за све забрањене хемикалије из околних земаља. Ово је национални проблем високог приоритета. Грађани свакодневно користе преко 100.000 токсичних, канцерогених, мутагених и осталих штетних и веома опасних хемикалија. То се у великој мери негативно одражава на њихово здравље и здравље деце.

Неопходна је ригорозна контрола збогхемикалија које се налазе у различитим производима a изазивају болести модерног доба (карцином, леукемија, стерилитет, дијабетес, гојазност, аутизам, алергије, менталне деформације код  деце, имунолошки поремећаји, рак дојке, рак тестиса…).

 

Србија је сада без адекватне контроле, увоза, производње и употребе хемијских средстава. Од тренутка када је Агенција за хемикалије укинута, стало се са решавањем проблема који су од животног значаја. За последњих пола године није успостављен адекватан систем надзора и контроле нових производа који су се нашли на тржишту. Није издато ни једно упутство, нити акт о упису нових хемикалија у Регистар хемикалија. Инспекцијски надзор не постоји у области хемикалија.

 

За вршење ригорозне контроле потребна је управо Агенција која ће имати самосталност, ангажовати и стварати стручњаке који располажу специфичним знањима из области токсикологије и добро  су повезани са сличним телима у окружењу. Финансирање рада Агенције мора бити обезбеђено од такси произвођача и увозника хемикалија, биоцидних средстава, козметике и средстава за заштиту биља – од оних који остварују профит, а не кроз буџет и на терет пореских обвезника – грађана. Зелени Србије сматрају да безбедна контрола хемикалија не трпи инпровизације, јер штете по здравље могу бити непроцењиве, а способност контроле се не развија лако и у много богатијим земљама.

 

Агенција за хемикалије је једна од ретких институција чији је рад позитивно оцењен у последњем извештају Европске комисије (септембар 2012.) и чији развој је директно помаган донацијама влада европских земаља. Верујемо да ће извештај Европске комисије сутра крајње негативно оценити управљање хемикалијама у Србији.

Саопштење Зелених Србије можете прочитати на:
РТ Војводине
Зелена Србија

 Ознаке: ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)