Иван Карић, председник партије Зелени Србије, о проблемима животне средине у Србији – Дневни лист “Данас”

Влада ће дозволити ископавање никла и промет ГМО

Београд - У Србији данас не постоји еколошка политика. Нажалост, ова влада је показала да је апсолутно незаинтересована за проблем загађења ваздуха, воде, земљишта, хране и праћење квалитета животне средине. Уопште нису посвећени очувању природних ресурса и унапређењу зелене економије и зелене енергије. Мени се чини да је таква политика неодржива и у крајњем исходишту антиеколошка – каже за Данас председник партије Зелени Србије и посланик у Народној скупштини Иван Карић.

Који су кључни еколошки проблеми и у којој мери се решавају?

– Зелени Србије сматрају да су загађење из индустрије, лоша пољопривредна пракса и непостојање третмана отпада – канализација, депоније ђубрета и опасног отпада, највећи извори загађења. Такође, укидање финансирања заштите животне средине је довело до тога да се више не мере квалитет ваздуха, воде, земљишта и хране. Ово може имати веома опасне последице на здравље грађана и деце на простору Србије. Све моје иницијативе које сам покушао да спроведем у Народној скупштини кроз амандмане, јавна слушања, давање законских решења или декларације су одбијени. У Србији је, и даље, једино важно да ли сте власт или опозиција. Већина политичара се, нажалост, не води интересима грађана, здравља, животне средине, него једино и само сопственим или уско партијским интересима.

У више наврата сте упозоравали на проблем генетски модификованих организама. Да ли је, можда, у припреми нови закон који ће дозволити употребу и промет ГМО?

– Очигледно је да су нам из владајуће коалиције припремили закон који ће дозволити слободан увоз, промет и трговину генетички модификованим организмима и производима од ГМО. У прилог овој тези иду дешавања на Скупштини општине Краљево када је одбијена декларација „За Краљево без ГМО“. У одбијању декларације, по „диктату из Београда“, учествовале су све владајуће странке (СНС, СПС, УРС) и зачудо ДСС. Коначно наслућујемо ко лобира за ГМО у Србији, не размишљајући о могућим негативним последицама по здравље народа и природу. Зелени су зато као парламентарна странка предложили декларацију „За Србију без ГМО“. Чекамо наредно заседање и инсистираћу да ово питање уђе на дневни ред по хитном поступку.

Афера „никловања“ Србије је актуелна последњих месеци. Мислите ли да ће надлежно министарство дозволити истраживања у правцу експлоатације никла и какав је ваш став о томе?

– Министарство рударства, просторног планирања и природних ресурса очигледно има намеру да дозволи, не само истраживање, него и експлоатацију никла у најлепшем и најзеленијем делу Србије. Зелени Србије су апсолутно против тако бахатог односа према здрављу грађана и природи, као и против тајновитости и избегавања јавних расправа на ову тему. Зашто се ускраћује право локалним самоуправама да изнесу своју став по овом питању? Ми не можемо да пресудимо, јер у нормалној демократској земљи „пресуђују“ закони, правилници, процедуре и јавне расправе. Изгледа да у овој држави не функционише ниједна од ове четири ствари. У расправи о никлу фасцинира неподношљива лакоћа гађања парама, процентима, чињеницама, обећањима…

Упозоравате на квалитет ваздуха, воде… Каква је ситуација са овим ресурсима? У каквом је стању животна средина у Србији?

– Највеће еколошке „црне тачке“ у Србији су Бор, Нови Сад, Смедерево, Панчево, Београд, Крагујевац, Обреновац и Лазаревац. Велики бачки канал је званично најзагађенији водоток у Европи, а регије око Бора и Панчева спадају међу најугроженије области. Само у Београду има чак 150 хазарда потенцијалних еколошких катастрофа.

Иако за Србију важи да је веома богата водним ресурсима, реке постају колектори непречишћених индустријских и отпадних комуналних вода. Не сме се изоставити ни пољопривреда, која услед прекомерне употребе ђубрива и пестицида, Србију сврстава међу највеће загађиваче река.

Квалитет ваздуха се налази на веома ниском нивоу. Највећи загађивач ваздуха је индустрија, посебно енергетски објекти који троше угаљ лошег квалитета. Гасови који се испуштају у атмосферу из димњака електрана достижу огромне концентрације, у неким случајевима 10.000 пута веће од законом прописаних. За лош квалитет ваздуха градских средина заслужни су издувни гасови моторних возила, посебно бензин са додацима олова и дизел који садржи високу концентрацију сумпора.

Број људи оболелих од разних видова респираторних, срчаних, нефролошких, канцерогених и других обољења је стално у порасту. Бројне врсте некадашње разноврсне флоре и фауне су ишчезле, а многе се налазе на ивици нестанка.

Без промене

Да ли је један посланик у Народној скупштини довољан за покретање и решавање еколошких проблема? Колико су други посланици заинтересовани за ова питања и како, засад, функционише неформална посланичка група зелених?

– Србија се није много променила за 23 године вишепартијског система и демократских избора. Представници грађана су, углавном, слепи послушници својих партија и веома често се оглушују о реалне потребе грађана који су их бирали. Наши грађани имају жељу да живе у чистој животној средини, да дишу незагађен ваздух, пију квалитетну воду и једу здраву храну. Последњих годину дана смо преживљавали велике афере управо у вези са овим питањима. Увек је неки партијски интерес био изнад здравог разума и логике.

danasОригиналан текст можете пронаћи – овдеОзнаке: , , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)