ВОДЕ НЕЋЕ БИТИ НИ ЗА ПИЋЕ

wwDayДан вода у свету се обележава још од 1992. године, када је овај дан установљен одлуком Уједињених нација.  Загађивање  вода и недостатак пијаће у многим земљама света проблеми су са којима се планета Земља суочила одавно. Такође, велики број сливова представљају ови сливови које деле две или више држава, па су Уједињене нацији ову, 2013. годину прогласиле “Годином сарадње у области вода”.

Недостатак воде један је од највећих проблема човечанства, јер око 6 милијарди људи се константно или повремено суочава са овим проблемом, док око 800 милиона људи уопште нема приступ чистој, питкој, здравој води. Климатске промене доводе неминовно до тога да ће за 20-так година готово половина човечанства бити константно угрожена недостатком воде

Загађивање вода у највећем делу света се не смањује, него напротив повећава. Светли примери на жалост долазе из малог броја држава. Једна од таквих регија је и Европска Унија.

Према доступности водним ресурсима Србија је у горњој половини лествице држава, односно међу првих 50 држава. Тај податак не сме да завара јер су само 8% ових вода домаће воде, а чак 92 % воде у Србији чине транзитне воде. Дакле, домаћим водама Србија располажеса око 2.000 кубних метара воде годишње по становнику, што значи да као држава припадамо великој групи осетљивих по питању расположивости водним ресурсом. Овај однос још је неповољнији на северу Србије, у Војводини, где је домаћих вода тек 1%, зато се императив очувања водних ресурса мора поставити испред свега.

По пречишћавању вода Србија се налази на зачељу листе Европских држава, са свега око 6% загађених вода које се пречишћавају. Још један поражавајући податак односи се на канализационе системе, где је без приступа канализацији око 65 % Републике Србије. Ако се посматрају само урбане градске зоне, ту се налази још један поражавајући податак, чак 25 градова нема изграђену канализациону мрежу.

Ово није упозорење, ово је вапај да се проблематици вода у Србији приступи на одговоран начин, јер већ сутра воде неће бити довољно ни за пиће, а камоли за друго коришћење и употребу. Зелени Србије траже од Владе Републике Србије да проблем вода у држави не гура под тепих, него да се са пуном озбиљношћу и одговорношћу ухвати у коштац са проблемом. Једини начин решавања овог проблема Зелени Србије виде у формули 3Е+О, а то је да решења морају бити Економична, Ефикасна и Ефективна, уз Очување и заштиту природе и природних ресурса. Само ова формула гарантује рационалност и одрживост развоја Србије.

Објављен текст: www.zelenasrbija.rsОзнаке: ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)