Трибина Зелених Србије за Војводину о ГМО у Новом Саду

Време: март 2013.
Место: Нови Сад

Зелени Србије за Војводину су у Новом Саду 9. марта 2013 године одржали трибину о генетички модификованим организмима. На овом догађају је грађанкама и грађанима такође представљена и Декларација Зелених Србије за Нови Сад без ГМО која је послата као предлог градској скупштини и градоначелнику Новог Сада. Предавачи су били еколошкиња Јелена Пиперац, мр Ратко Бајчетић и Божидар Мићић.

Јелена Пиперац је отворила трибину са предавањем о здравственом аспекту ГМО, представила је релевантна инострана истраживања о ефектима ГМ хране и производа од ГМО на здравље, као и истраживања о утицају на еколошко загађење природе. Мр Ратко Бајчетић је дао корисне информације о томе шта су заблуде, а шта су чињенице о генетички модификованим организмима. “Врло је важно да знамо шта је научно доказано јер је ово тема која се често злоупотребљава и грађани су уплашени и збуњени”, рекао је Бајчетић. Божидар Мићић се осврнуо на кампању европских Зелених за Европу без ГМО и на то шта су Зелени у Европи већ постигли у тој кампањи: “Због јаке пропаганде људи у Србији не знају шта се дешава у Европској Унији. Постоји “сукоб” измедју ЕУ и УСА по питању ГМО. Европа се полако ослобађа генетички модификованих организама и то је углавном заслуга кампање коју воде европски Зелени још од 1991, а након Самита у Бразилу где су постављени темељи Кјото споразума.”

Ова трибина је прва у низу трибина које ће Зелени Србије одржати у циљу едукације грађана и грађанки о генетички модификованим организмима и промоције природне и органске производње. ‘’Борићемо се за Србију без ГМО, јер је то у интересу нас и наше деце,’’ рекао је господин Мићић и додао да ’’политика Зелених није ни лево ни десно позиционирана, већ је окренута ка будућности.’’
Трибина се завршила одговорима на питања и веома активном дискусијом присутних.Ознаке: ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)