Гушење здравља Србије

Време: март 2013.
Место: Панчево

Омладина Зелених Србије – Покрет за Панчево и Демократска омладина Панчево организовали су заједнички протест поводом Одлуке Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине да угаси мониторинг станице за мерење квалитета ваздуха у Панчеву, али и осталим угроженим локалним самоуправама као што су Обреновац, Лазаревац, Зајача, и друге.

За животну средину и здравље грађана и грађанки Србије који живе на општинама са критичним нивоом загађења је од пресудне важности информација о квалитету ваздуха који удишу. Причамо о околинама у којима је код људи повећан ниво респираторних проблема, канцерогених и других болести дисајних органа и питамо се зашто Владу Републике Србије не забрињава та чињеница?

Ово је проблем који су Зелени Србије и раније препознали и указали да би до њега могло доћи. Грађани и грађанке Србије не знају где се троши новац који загађивачи плаћају у Буџет РС. Укидањем Фонда за заштиту животне средине, и пропуштањем  да се тај новац обележи макар буџетским фондом, финансирање заштите животне средине зависи од добре воље Владе РС, која у свом досадашњем мандату није показала добру вољу када је екологија и основна заштита у питању. Рекли су нам да им верујемо на реч али сада се види да је та реч само празно слово на папиру.

Влада РС је овим потезом можда решила проблем новца и статистике, јер ће сада сви извештаји о загађењу ваздуха бити беспрекорни. Али није решила проблеме здравља, јер људи нису прости бројеви и зато тражимо да се мисли и на дугорочне последице и пронађе новац да се мониторинг станице одрже.

Вест о протесту можете пронаћи на следећим линковима:
Новости: http://www.novosti.rs/
Актер: http://www.akter.co.rs/
Б92: http://www.b92.net/Ознаке: ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)