Две године од несреће у Фукушими

На данашњи дан, 11. марта 2011. године јапански град Фукушиму задесила је највећа нуклеарна катастрофа, након Чернбиља. Утицај овог несрећног догађаја на животну средину и здравље људи је био огроман, погинуло је око 19.000 људи, 160.000 људи је изгубило своје домове а Јапан се и данас бори са разним негативним последицама.

Овај дан се обележава широм света као подсећање на трагедију у Фукушими али и као антинуклеарни, зелени протест којим се захтева затварање реактора и прелазак на зелене, обновљиве изворе. Зелени Србије сматрају да је нуклеарна енергија ствар прошлости, као што је то угаљ или гас. Ниједна технологија не може учинити атомску енергију потпуно безбедном и зато није питање да ли да затворимо нуклеарке или не, већ да ли ћемо то учинити за три, пет или колико већ година.

Државе у свету се различито односе према овој врсти енергије. Тренутно ради око 400 нуклеарних реактора а највећи број се налази у Кини. Немачка има план да до 2022. године потпуно угаси све атомске изворе енергије и потпуно пређе на чисту, обновљиву енергију, а парламент у Бугарској је 27. фебруара ове године донео одлуку да прекине градњу атомске централе Белене.  У Јапану се данас разматра поновно покретање нуклеарних реактора због економске кризе. Та најава је изазвала велико негодовање народа Јапана а демонстранти се окупљају сваки петак и на сваки национални празник на јавним местима у Токију, у парковима, као и испред парламента у покушају да званичници чују њихов глас.

 

422447_10150600112253775_2109942681_nОзнаке:
Share
Коментари
  • Tamara Jelic 11.03.2013 / 18:41

    Bilo bi bolje da nikada nisu izmislili nuklearno oruzje i da se ovim danas i ne bavimo .Ako ovome covecanstvo ne stane na put , uskoro se nicemu prirodnom necemo veseliti …Cvrkutace nam metalne ptice a trava ce da bude od plastike …UZAAAAAAAS

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)