Зелени траже Србију без ГМО – портал “Нови Магазин”

Парламентарна странка Зелени Србије апеловала је данас на представнике општина и градова Србије да на својим територијама забране гајење, употребу и промет генетски модификованих организама.

Председник Зелених Србије и посланик у Скупштини Иван Карић казао је на конференцији за новинаре да је Предлог декларације за Србију без ГМО већ послао представницима локалних самоуправа, али и изразио очекивање да ће се она наћи на дневном реду парламента.

“Декларативно су све странке у парламенту против ГМО и очекујем да се о тој теми води дебата, али видећемо да ли има воље за то”, казао је Карић и подсетио да су Зелени Србије пре годину дана предлагали петицију о забрани ГМО, али да нико од посланика није помогао да се та тема нађе на дневном реду.

Карић је казао да би Војводина могла да буде први регион у земљи без ГМО, попут оних у Европској унији.

Председник Зелених Србије је нагласио да се од 27 држава чланица ЕУ у 19 не користи ГМО, а у шест је гајење дозвољено.

У декларацији коју су Зелени Србије јуче предали Скупштини Србије, поред осталог се упозорава да увођење ГМО организама у животну средину може да нанесе несагледиве дугорочне ризике по здравље људи.

Карић је истакао да у Србији и поред Закона о ГМО не постоји систем контроле и надзора, јер се процењује да се иако закон забрањује узгој и промет, на њивама Србије усеви ГМО гаје на 1.000 до 5.000 хектара.

Додао је и да је забрињавајуће то што се све више прича да је предлог измене тог закона, који ће наводно дозволити промет ГМО, послат у ЕУ, без знања јавности.

Карић је нагласио да жели да грађани Србије буду свесни да би дозвола промета и гајења ГМО значила, поред лошег утицаја на здравље, и економски губитак за државу од најмање пола милијарде евра годишње.

Текст преузет са портала - www.novimagazin.rsОзнаке: ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)