Прве реакције општина на Декларацију за Србију без ГМО – Б92

Београд — Представници управа Краљева, Куршумлије и Пријепоља најавили су да ће на наредним седницама скупштина разматрати предлог декларације о Србији без ГМО.

Том декларацијом, коју су предложили Зелени Србије, предвиђа се да и локалне самоуправе прогласе своје општине територијама без ГМО.
Председник Градске скупштине Краљева Сретен Јовановић изјавио је за агенцију Бета да очекује да у дневни ред наредне седнице локалног парламента буде уврштен и предлог декларације странке Зелени Србије.

“Обзиром да је локална самоуправа у Чачку прва донела одлуку о усвајању овог предлога, имам састанак са представницима тог града и очекујем да се ова тачка дневног реда надје на наредном заседању градског парламента Краљева”, рекао је Јовановић.

Председник Еколошког покрета “Ибар” у Краљеву Мирослав Павловић је казао да се тај покрет противи гајењу и употреби ГМ производа. “Ми смо пољопривредна земља и имамо могућности за гајење здраве органске хране, па не видим разлог да би се ГМО уопште гајио код нас.
Једини који би имали користи од тога су велике корпорације са којима је тешко изборити се”, сматра Павловић.

Покрет за Краљево већ је предао предлог за забрану ГМО локалној самоуправи желећи да се поступи као у Чачку који је први забранио гајење тих производа на територији града.

И одборници општине Куршумлија ће разматрати предлог Зелених Србије на наредној седници локалног парлемента, рекао је за агенцију Бета стручни сарадник за пољопривреду у тој општини Јовица Дјиновић.

Одељење за пољопривреду у општини Куршумлија нема података да се на територији те општине неко бави производњом генетски модификоване хране.

“Пољопривредници се овде баве искључиво производњом органске хране и користе све предности незагадјене животне средине”, казао је Дјиновић.

У Скупштину општине Пријепоље такодје је стигла Декларација странке Зелени Србије којом се тражи забрана гајења и употребе ГМО.

“Тај предлог декларације ће бити уврштен у процедуре припрема седница Скупштине општине”, рекао је агенцији Бета председник општине Пријепоље Вукосав Томашевић.

Он није могао да прецизира када ће се предлог наћи на дневном реду, због процедуралних разлога, али је истакао да подржава такав документ.

“Заложићу се да предлог декларације што пре буде на дневном реду Скупштине општине Пријепоље”, рекао је Томашевић.

Циљ предлога декларације, који је странка Зелени Србије упутила и парламенту, јесте давање предности контролисаној, односно органској и класичној производњи биљака и животиња заснованој на традиционалном оплемењивању и селекцији, али и заштита здравља становништва од, како се истиче, непредвидивих последица присуства ГМО у храни.

Текст преузет са - www.b92.netОзнаке: ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)