Зелени посланик координатор неформалне Зелене посланичке групе

Време: јануар 2013
Место: Београд

Данас је у Медија центру представљена неформална група посланика и посланица која ће се бавити еколошким темама и одрживим развојем. Говорници на конференцији су били Милош Ђајић испред Центра модерних вештина, Соња Лихт из Београдског фонда за политичку изузетност и Иван Карић, координатор неформалне Зелене посланичке групе и посланик из политичке  странке Зелени Србије. Како су говорници истакли, идеја ове групе је да се повежу грађани, цивилни сектор и представници грађана али и да теме животне средине и одрживог развоја добију приоритет и нађу се у фокусу рада Парламента.

„ Самом чињеницом да њу чине посланице и посланици из различитих парламентарних политичких странака желимо да покажемо да област животне средине не познаје политичке боје и границе. Тренутан број чланова и чланица је 18,  а верујемо да ће он стално расти,” навео је Милош Ђајић.

Народни посланик Иван Карић је указао на обавезу коју је Србија преузела прихватањем Архушке конвенције: „Све информације које су везане за животну средину морају бити доступне, захтева се што шире учешће јавности у доношењу одлука а неформална Зелена посланичка група је корак ближе ка остваривању те обавезе.“

Када говоримо о овој теми „сви морамо да схватимо да користимо ресурсе који нису наши, већ су позајмљени од будућих генерација, и дужни смо да их за њих сачувамо,“ рекла је госпођа Лихт. Нагласила је да су оваква повезивања важна за јачање транспарентости рада Парламента, и самим тим и отворености друштва у целини.

Представници цивилног друштва су изразили велики оптимизам поводом формирања посланичке групе. „Ми представнике ове групе видимо као омбудсмане животне средине и надамо се да наша очекивања неће бити изневерена.“ закључили су они.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)