Зелени Србије обишли ветропарк Фанателе

Време: децембар 2012.
Место: Румунија

Једна од важних тачки економског програма Зелених Србије је развој обновљивих извора енергије. Коришћење ових извора доприноси ефикаснијем коришћењу сопствених потенцијала у производњи енергије, смањењу емисија “гасова стаклене баште”, смањењу увоза фосилних горива, развоју локалне индустрије и отварању нових радних места.

Развој ветропаркова важан је за Србију са четири аспекта:

  • Енергетски – допринеће енергетској сигурности земље и смањиће увоз струје
  • Економски – гринфилд инвестиције, неколико хиљада нових радних места током изградње, приход државе од пореза
  • Политички – испуњава услове ЕУ о потребном нивоу енергије из обновљивих извора
  • Еколошки – нулта емисија угљен-диоксида доприноси заштити животне средине

У складу са тим, представници наше странке посетили су ветропарк Фантанеле на истоку Румуније. Фанателе представља највећи копнени ветропарк у Европи са 240 турбина укупне инсталисане снаге 600МW. Развој и зградњу реализолала је компанија Continental Wind Partners, која је ветроелектрану продала Чешкој енергетској компанији ЧЕЗ.

Фантанеле се налазе у области Добруџа, северно од приморског града Констанца и 17км од обале Црног мора. Ветропарк се простире на територије величине 6×12км. На 240 стубова висине 100м инсталиране су најмодерније ветротурбине компаније General Electric снаге 2,5 МW, са роторима пречника 99м.

Са 240 ветротурбина Фантанеле су готово двоструко веће од ветропарка Вајтли у Шкотској (322 МW, 140 турбина). Само у првих девет месеци ова године Фантанеле су обезбедиле струју за више од 600 000 домаћинстава.

Изградња великог ветропарка имала је значајан утицај на локалну економију, пре свега кроз ангажовање димаћих фирми, њихове механизације и 500 радника на изградњи. Такође, изграђено је 137км приступних путева које сада користи локално становништво. Велики део земљишта закупљен је од румунских пољопривредника на 49 година по цени од 3000 евра годишње.

Укупна инвестиција ЧЕЗ-а у откупу пројекта Фантанеле износила је 1,1 милијарди евра и представља највећу директну страну инвестицију у историји Румуније. Електрична енергија из ветропарка представља готово 10% укупне енергије коју Румунија добија из обновљивих извора.Ознаке: ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)