Акција Зелених Србије Покрет за Шабац за Међународни дан особа са инвалидитетом

Време: децембар 2012.
Место: Шабац

Зелени Србије Покрет за Шабац обележио је Међународни дан особа са инвалидитетом. У Шапцу у ОШ Свети Сава организовали смо систематски преглед деце, психолошко саветовање њихових родитеља, ликовну радионицу, поделу слатких пакета и презентацију рада Службе Хитне медицинске помоћи Дома здравља Шабац.

Социјално-економски положај особа са инвалидитетом је изразито неповољан. Они се сусрећу са великим тешкоћама у области образовања, запошљавања, здравствене и социјалне заштите. Њима је, осим сиромаштва и здравствених проблема, социјална искљученост један од највећих проблема са којим се суочавају. Њихово физичко и друштвено окружење је и даље често неприступачно. Наиме, ми лицима којима је потребна подршка за самосталан живот пружамо подршку у институцијама у којима су они одвојени од својих породица, архитектонска приступачност јавних објеката је слаба мада у том погледу конкретно у Шапцу има напретка, радна места су неприлагођена особама са инвалидитетом, у здравству имамо неприлагођеност стоматолошких и гинеколошких ординација. Правна регулатива у овим областима је значајно унапређена, али је проблем што се она не примењује у потпуности, а друштвена заједница није довољно осетљива на специфичне проблеме ове рањиве групе. Нама је драго да смо провели време са овим малишанима. Велики број њихових другара није обухваћен образовним системом, а упркос активностима на остваривању инклузивног образовања, још су чести случајеви дискриминације деце са сметњама у развоју, са физичким и менталним инвалидитетом, а школски и универзитетски уџбеници уопште нису прилагођени њиховим потребама.

Ми њихове потребе не видимо као хуманитарно питање или питање друштвене солидарности и милосрђа, већ као питање њихових основних људских права, права на недискриминацију, лично достојанство, образовање и квалитетан живот . Стога позивамо све државне и приватне институције и наше грађанке и грађане да у свом свакодневном окружењу буду отворенији према особама с инвалидитетом и да личним примером допринесу побољшању њиховог положаја. Сви су добродошли да дају подршку, да покажу да смо друштво једнаких могућности и да сви заслужују исту пажњу.

Зелени Србије – ШабацShare
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)