Одбор за заштиту животне средине о јавном слушању о ГМО – Зелени Србије у листу “Press”

“…Предлог да се одржи јавно слушање на наведену тему дао је посланик Зелених Србије Иван Карић, који је, у изјави Тањугу, рекао да је на данашњој седници Одбора проширен списак говорника који ће бити позвани у Дом народне скупштине 13. новембра. “Очекујемо госте из иностранства, што неће бити на терет Скупштине Србије. Када су у питању генетски модификовани организми Европска унија не поставља никакве посебне услове, међутим, имате земље које су “GMO free zone”, навео је Карић.

Он је додао да Зелени Србије намеравају да покрену иницијативу да локалне самоуправе у Србији организују ГМО слободне зоне, што, како тврди, не угрожава потписане међународне уговоре и обавезе које је Србија преузела или намерава да преузме. “Инсистирамо да се грађани питају о проблемима у животној средини као што су нуклеарна енергија, трансгени, ископавање никла и уљних шкриљаца. Не могу чиновници који седе у Београду да одлучују о проблемима који се тичу локала”, подвукао је Карић.

На јавно слушање су, између осталих, позвани, представници министарстава здравља, пољопривреде, трговине, Аграрног савета, професори Пољопривредног факултета, чланови Европске зелене партије из Брисела, представници “МК комерца”, “Делта аграра”, Института за кукуруз из Земун поља… Позив да присуствују скупу добиће и представници Биолошког факултета из Београда и Новог Сада, Центра за екологију и одрживи развој, Железница Србије, еколошких покрета из Ниша, Лазаревца, Турије, Вреоца, Руске академије наука….”

Оригинални текст можете погледати на - www.pressonline.rs
Share
Коментари
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)