Зелени Србије сматрају да истраживање никла заслужује расправу у републичком парламенту

Оригиналан текст можете пронаћи  – овде

Упркос великом отпору јавности, компанија “Србија никл” најавила да ће затражити дозволу за истраживање лажишта никла на Мокрој гори. Процене су да Србија има залихе никла вредне 100 милијарди долара, истакао власник те компаније Радослав Вучковић. Министар Милан Бачевић и директор парка Мокра гора Емир Кустурица договорили да се на том подручју почне са истраживањем вода, док истраживања никла неће бити.

Ни стручна расправа о никлу на Рударско геолошком факултету није завршила јединственим ставом. Стручњаци уверавају да је истраживање чист и неопходан посао како би се знало којим природним ресурсима Држава располаже.

Представници локалних средина где су потецијална лежишта никла и даље не желе истраживања у страху од загађења. Инвеститор “Србија никл” не одустаје од тог посла.

Струка је јасна. Србија располаже знатним лежиштима руде никла која захтевају даље истраживање.
За никлом се по нашој земљи, кажу стручњаци, интензивно трагало у прошлом веку, било је и експлоатације и никаквих последица на животну средину није било. Савремене методе истраживања су, тврде, још безбедне.

Професор Рударско-геолошког факултета у Београду Раде Јеленковић рекао је да у основи геолошка истраживања лежишта никла у Србији не утичу на животну средину.
“И сва та геолошка истраживања се сагласно законском прописима врше у складу са одређеним стандрдима који су и на домаћем и на интернационалном плану јако високи”, навео је Јеленковић.
Стручњаци су показали и како кажу, реалне слике рудника никла у свету у чијој околини се несметано живи. Директор Борског рудника објашњава да је град Бор прави пример за то.

“Полазим увек од оног примера пошто сам дете са села. Две су штале једна поред друге у једној штали можете ручати а другу можете одмах затворити. Значи све зависи од понашање домаћина”, рекао је директор РТБ Бор Благоје Спасковски.

Због страха од загађења, у срединама где су планирана истраживања, предлажу и да се грађани о том послу са никлом изјасне на референдуму. Српски никл је горућа тема у јавности а кључало је и у препуној сали Рударско-геолошког факултета.

“Влада мора да буде сервис грађана, а грађани су на локалној самоуправи. И локална самоуправа мора око овако кључних ствари да спроведе референдум”, рекао је Иво Пантелић из Општине Топола.
Према његовим речима, та општина позива инвеститоре, представнике струке и јавност да се суоче на лицу места са свим адутима уз присуство тих љди тамо.

Драгица Томашевић-Петронијевић из општине Аранђеловац рекла је да приликом добијања експлоатационог права инвеститор мора добити сагласност од општине да могу да врше ту врсту експлоатације.

“Ја бих још једном рекла да је општина Аранђеловац усвојила прошле године просторни план а пре тога генерелни план где овај локалитет није третиран ни за геололошка истраживања нити за експлоатацију никла. Што значи ако уђу у истраживање и у експлоатцију мораће да се мења и просторни и генерални план”, навела је Драгица Томашевић-Петронијевић.

И поред притиска јавности у “Србија никлу” кажу да не одустају од посла у нашој земљи, уз објашњење да су у свету врло призната компанија. Не крију ни да желе да отворе руднике ако истраживања покажу резерве и исплативост посла.

“Ми смо добили две концесије на истраживања 100 квадратних километара у околини Аранђеловца, Тополе и Крагујеввца и 100 квадратних километара Трстеник – Врањачка Бања. Управо смо сада припремили нову апликацију за Мокру гору, аплицирали смо и у Републици Српској”, каже власник “Србија никла” Радослав Вучковић.

Еколози и представници зелених сматрају да Србији не треба истраживање никла јер је то увод у експлоатацију. Траже о томе и јавну расправу у Скуштини Србије.

Текст преузет са сајта     -   www.rts.rsОзнаке:
Share
Коментари
 • Дејан Љиљанић 17.10.2012 / 12:40

  Јављам се из Прибоја на Лиму.

  Како је у овој земљи корупција присутна на свим нивоима, најнормалније би било да се сва истраживања и планирања потенцијално опасна по животну средину и здравље природе и човека обуставе док не решимо проблем корупције.

  Ових дана у нашем граду је много проблема везано за проблематику хидроелектрана.

  Мени непозната лица, наводно из фирме „ГЕОСФЕРА“, раде геолошка истраживања на локалитету између Пријепоља и Прибоја (Бањски Чамац) због најављених изградњи ХЕ на Лиму.

  Као заинтересовани грађанин који се бори против ХЕ у неколико наврата сам био на тој локацији и у разговору са радницима те фирме, полицијом и представницима удружења грађана, сазнао да та фирма већ месец дана изводи радове без одговарајућих овлашћења.

  Инспекцијски органи општине и државе се извлаче (Инспектор из Прибоја послао допис непостојећем министартству). Полицајци свакодневно легитимишу грађане који штите своја Уставом загарантована права, а ‘господа’ из „ГЕОСФЕРЕ“ је до сада само једном дала изјаву одељењу унутрашњих послова. Бар су мени тако рекли другови полицајци, који су приватно на нашој страни али су забринути и испрепадани због разних моћника и не смеју јавно рећи свој став.

  Становници Прибоја су остављени на милост једној од ‘мафија’, са којом највероватније ‘шурују’ представници локалне власти и полиције…

  Народе, овде се дешава тихи геноцид над становницима овог краја. Сада нас окружује око 10-ак хидроелектрана а спремају се да нам зауставе реку Лим са још 10-ак брана. Овакав сценарио би био по мом мишљењу погубан за нас. У прилог овој тврдњи иде неозбиљност којом општински органи прилазе овом проблему — најпре смо платили за израду „Плана детаљне регулације за
  изградњу хидроелектране »Рековићи« на реци Лим“ (предузећу ИНФОПЛАН“ Д.О.О. АРАНЂЕЛОВАЦ) и др. планске документације, а онда када је заседала Комисија за планове, председник општине уједно и председник комисије нас обавештава да ће се касније разматрати приговори на „ИЗВЕШТАЈ О СТРАТЕШКОЈ ПРОЦЕНИ УТИЦАЈА ПЛАНА ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ ЗА ИЗГРАДЊУ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ РЕКОВИЋИ НА РЕЦИ ЛИМ У ПРИБОЈУ НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ“ (такође предузеће ИНФОПЛАН“ Д.О.О. АРАНЂЕЛОВАЦ). У огласу за ову седницу стајало је да ће се расправљати о укупној планској документацији. Грађани нису добили одговоре ни на једно питање на поменутој седници.

  Овом приликом позивам све медије да дођу и виде на лицу места тешке повреде Устава и закона РС. Поједини грађани имају информације да ‘важни’ људи добијају новце, станове и слично уз обавезу ћутања.

  Наша борба се може пратити и на фејсбук страницама групе „VoLim NE dam – Protiv hidroelektrana na Limu“ (http://www.facebook.com/groups/ne.dam.Lim/), а у припреми су и странице на вордпресу на адреси https://limovanje.wordpress.com

  Сачувајмо оно мало што добисмо од предака. Имамо обавезу да то пренесемо у најбољем стању онима што долазе за нама.

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)