Србија без ГМО

Народни посланик и председник Зелених Србије Иван Карић, предао је данас иницијативу за јавно слушање Одбору за заштиту животне средине Народне скупштине Републике Србије. Тема јавног слушања је Утицај генетички модификованих организама (трансгена) на животну средину и здравље.

Најновији научни подаци захтевају од нас да изнова сагледамо начин на који процењујемо безбедност ГМО пре него што они доспеју на тржиште. Научни рад, недавно објављен у престижном Food and Chemical Toxicology journal под називом «Дугорочна токсичност Раундап хербицида и генетски модификованог кукуруза отпорног на Раундап» од аутора Сералини и др. приказује читав низ узнемирујућих детаља о томе колико је читав процес индустријског испитивања ових намирница заправао неадекватан.

Ово је прва студија која је испитивала ГМО на пацовима у трајању од две године. До сада, максимално трајање сличних токсиколошких експеримената било је 3 месеца и већина ових тестова уопште није била обавезујућа и системски примењивана у индустрији.

У овој студији, генетски модификовани кукуруз НК603, који је Монсанто учинио отпорним на сопствени хербицид Раундап и који је одобрен за исхрану људи и стоке у ЕУ је даван пацовима у току две године, са и без наведеног хербицида. Резултати су упоређивани са пацовима храњеним стандардним кукурузом.

Резултати су били екстремно забрињавајући: повећања смртност у свим групама пацова храњеним ГМО, повећање обољења бубрега и јетре и развој великих тумора, посебно код женки. Већина ових промена почела је да се појављује након четвртог месеца испитивања. Ови подаци досадашњу праксу тестирања на три месеца чине потпуно невалидном.

Зелена европска партија као трећа група по снази у Европском парламенту захтеваја од Комесара за здравље и заштиту потрошача г. Далија да одбије све захтеве за одобрење узгоја и стваљања у промет ГМО. Такође, тражи се да опозове дозволе издате за МОН810 кукуруз, Амфлора парадајз и сву увозну соју.

За Зелене Србије, ова студија је сигнал за потпуну забрану производње и стављања у промет ГМО у Србији. Економски интерес ГМО произвођача и агро-хемијског интересног круга не треба да од грађанки и грађана Републике Србије начини таоце овог опасног експеримента и лоших закона.Ознаке:
Share
Коментари
 • JA 01.10.2012 / 17:51

  Ovo je veliki ispit za Vas. Ako Vasa stranka stane na stranu naroda i pomogne u borbi protiv ovog svetskog zla koje se opasno siri, mozete ocekivati veliku podrsku u nardenim godinama. Nemoj te ici sa skrivenim namerama. Od GMO zla i korporacija koje zele da porobe ovaj svet nema zasticenih. Budite uz narod. Narod ce znati to da ceni. “Sve se vraca, sve se u zivotu placa.” STOP GMO U SRBIJI!!!

 • Зелена идеја 18.10.2012 / 08:02

  Молим Зелене Србије и народног посланика Карића да убудуће обрате више пажње на изјаве људи који су у стању да уведу ГМО на мала и велика врата попут Миодрага Костића. Прочитајте шта је он изјавио:
  http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=10&dd=17&nav_id=652640

  Мислим да Зелени имају обавезу да се жучно, гласно и јавно супротставе оваквим иницијативама. Рад у скупштини поводом овог питања је суштински, али без медијске “буке” око ГМО неће се ништа урадити.

  Зато је потребно, по мом мишљењу, увек се изјаснити против оваквих ставова. И то у јавном саопштењу које би пренели медији. По могућству и они који су пренели првобитну вест.

  А с друге стране за Зелене ће се тако више и чути.

  Велики поздрав

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)