Народни посланик Зелених Србије Иван Карић организовао први Форум зелене економије у Народној скупштини Републике Србије

Први форум који за циљ има стварање зелене економске политике у Србији

Коришћење обновљивих извора енергије на технолошки најбољи начин

Инвеститори у зелену економију се са нелогичностима сусрећу на сваком кораку

„Концепт зелене економије подразумева коришћење иновативних технологија и еколошки одрживих решења, са циљем повећања броја „зелених“ радних места. Он је посебан и по томе што укључује појединце и мале ресурсе, посебан је зато што користи јединствена решења, знања,вештине и представља уштеду и рационално коришћење ресурса. Из свих тих разлога, размена искустава стручњака на оваквим скуповима је неопходан услов за развој, у пословном смислу и у смислу заштите животне средине. “Овим речима је Иван Карић Народни посланик и председник Зелених Србије отворио први Форум зелене економије у Народној скупштини Републике Србије.  Форум је организовала политичка странка Зелени Србије а окупио је стручну и заинтересовану јавност изо бласти економије, енергетике, пољопривреде, екологије и одрживог развоја. „Важно је да се о овим стварима разговара у представничком телу, где и посланици имају прилику да активно учествују.“, истакао је Карић.

Прву презентацију на тему искоришћавања енергије биомасе и биогаса одржао је дипл. инж. Марко Николић. „У време сталног смањивања фосилних извора енергије, од виталног је значаја да се повећа ефикасност енергетских постројења, а да се обновљиви извори енергије користе на технолошки најбољи начин. Биомаса и биогас су извори који су и економски и еколошки одрживи. “, навео је Николић.

Маја Турковић из Српске асоцијације за енергију ветра причала је о предностима коришћења енергије ветра али и о великим проблемима са којима се суочавају инвеститори. На питање зашто нема ветропаркова у Србији, госпођа Турковић је одговорила: „Инвеститори у Србији на сваком кораку наилазе на нелогичности. У јулу 2011. године је донет закон везан за ову материју али још увек нису донети подзаконски акти који омогућавају примену. Такође, кредитни рејтинг Србије је јако лош а економска и политичка ситуација нестабилна, па се компаније тешко одлучују на улагања.“

„Аутохтоне сорте воћа и засади биљке ароније су велики извозни потенцијал Србије и шанса за мале поседе. Наша пољопривредници морају да развијају сорте по којима смо посебни, које су квалитетне и конкурентне на страном тржишту.“  речи су инж. Славка Глибетића у оквиру презентације „Засади ароније и аутохтоних сорти воћа – шанса за мале предузетнике“.

Сушару воћа, поврћа, лековитог биља и зачина са погоном на соларну енергију Соларис 1 представио је Ненад Веселиновић, а инж. Петар Родић је на презентацији о коришћењу хидроенергије река без брана представио идејни нацрт хидроцентрале која не захтева много грађевинских радова и има минималан утицај на животну средину.

Након кратке дискусије о великом броју тема које смо покренули, Иван Карић је затворио Форум: „Огроман је потенцијал који Србија слабо користи или уопште не користи. Зелена економија значи више радних места и то је оно што бисмо желели да истакнемо.  Позиција коју Зелени Србије има не даје нам за право да само стојимо са стране и критикујемо, већ имамо одговорност да тражимо решења и предлажемо ефикасне политике. “

Саопштење са Форума Народне скупштине Републике Србије можете пронаћи на следећем линку:

http://www.parlament.rs/

Будите слободни да нас контактирате за све додатне информације.Очекујемо да ускоро започне серија посланичких форума на тему „Зелена економија и заштите животне средине“.Ознаке:
Share
Коментари
 • Есад 01.11.2012 / 19:35

  Браво господине Карићу.
  Коначно да нека партија и њен посланик ради конкретно за интересе ширих маса- грађана ове државе.Посебно ме радује што је обухваћено више тема које су разматране на Форуму. Теме су одабране тако да се из енергетике разматрају стварно обновљиви извори који врше минимални утицај на животну средину, који очувају биодиверзитет, предеону разноврсност и доносе вишеструку корист, тј користе сунчеву енергију и ветар који су дати у природи али се не користе. Такође ми се свиђају теме из пољопривреде које су до сада запостављене.
  Сматрам да би овај Форум био подржан и посећен у било ком делу Србије.
  Желим Вам успех у даљем раду

 • STANKO KOVACEVIC 25.11.2012 / 11:32

  Mislim da imate pravi pristup stvaranju uslova da i nasa zemlja, koristeci u vecem obimu OIE pristupi opstoj potrebi covecanstva za hitne korake u zastiti opstanka .
  Vas poslanik , video sam ima i veoma dobre poglede i na ostale goruce probleme nase zemlje te Vam zelim mnogo uspeha u promociji Vasih stavova.

  Stanko Kovacevic, osnivac DS i poslanik u predhodna tri mandata.
  Zeleo bi da se, kao energeticar koji je zapoceo proizvodnju vozila na elektro pogon i solarnih sistema, ukljucim u aktivnosti Vase stranke u promociji OIE.

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)