Јавно слушање о утицају ГМО на животну средину 13. новембра

Оригиналан текст можете пронаћи – овде

БЕОГРАД- Чланови скупштинског Одбора за заштиту животне средине су, на данашњој седници, за 13. новембар заказали јавно слушање на тему „Утицај генетички модификованих организама (трансгена) на животну средину и здравље“, што је предложио посланик Зелених Србије и члан Одбора Иван Карић.
Карић је, образлажући предлог, рекао да свака тема која задире у заштиту животне средине, безбедности хране и здравља заслужује јавно слушање, као и да је став Зелених Србије да у Србији не треба да постоји генетски модификована храна.

-У току је пооштравање законских прописа у Европској унији када су у питању трансгени, рекао је Карић, додајући да постоје механизми да се грађани заштите од генетски модификоване хране, иако „и у претходној, а и у актуелној влади постоје њени промотери“.

Карић је предложио да на јавно слушање, које ће бити одржано у Скупштини Србије, буду позвани и представници министарстава пољопривреде, трговине, здравља, Пољопривредног факултета, Европске зелене партије из Брисела, председник Аграрног савета Захарије Трнавчевић, представници МК комерца, Делта аграра, Института за кукуруз из Земун поља….

Председница Одбора Милица Војић Марковић навела је да Скупштина нема могућности да плати долазак људи из иностранства на јавно слушање, као ни гостију из различитих градова Србије и да би они стога морали да сносе трошкове доласка у Београд.

Она је предложила и да се упути позив члановима скупштинских Одбора за здравље и пољопривреду, као и Агенцији за заштиту животне средине како би и њихови представници учествовали на скупу.
У радној групи која ће радити на припреми јавног слушања биће сви чланови Одбора за заштиту животне средине, а чланови тог тела су се сагласили да тај скуп не треба да буде политички обојен, већ у интересу свих грађана Србије.

Карић је на седници изнео и податак да су сакупљачи секундарних сировина јутрос из Института за нуклеарна истраживања „Винча“ однели неколико гвоздених ормара.

-Бојим се да ако сакупљачи могу да уђу у тај објекат, замислите шта могу да ураде други који имају неке опасније намере, навео је Карић, који је предложио и да Одбор организује тематску седницу на тему ископавања никла у Србији.

Карић сматра да би та седница могла да буде одржана у Шумадији и да би требало да присуствују представници компанија заинтересованих за ископавања, ресорних министарстава, председници општина у којима се никл налази, људи из рударско – геолошке струке, али и лекари и представници Министарства здравља.

Текст преузет са сајта – www.pravda.rsОзнаке: , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)