Зелени Србије траже Мораторијум на ГМО

Зелени Србије затражиће од државе Србије увођење потпуног Мораторијума на увоз, производњу и промет ГМО и производа од ГМО у трајању од 10 година.

Мораторијум подразумева забрану увоза, производње и коришћења ГМО и производа од ГМО и за научне и медицинске сврхе. Овај захтев је рестриктивнији у односу на решења из ранијих предлога и иницијатива.

Зелени Србије сматрају да држава Србија одмах треба да ојача установе и процедуре неопходне за строгу, потпуну и квалитетну контролу ГМО и производа од ГМО.

Народни посланик Зелених Србије, Иван Карић, ће у уторак 25. септембра затражити одржавање јавног слушања у Народној скупштини Републике Србије на тему ГМО и производа од ГМО.

Зелени Србије ће такође предложити Народној скупштини Републике Србије доношење Резолуције о потреби да Србија постане земља без ГМО и производа о ГМО (GMO free country).Ознаке: ,
Share
Коментари
 • Žaklina 23.09.2012 / 13:14

  U doba ekonomske krize većina zemalja u razvoju poteže za štetnim rešenjima da bi došla do što jeftinijih prehrambenih proizvoda i tako sačuvala socijalni mir. Nepovoljni finansijski uslovi u kombinaciji sa lošim klimatskim uslovima, velikom sušom i zagađenjem vazduha i tla izgovor su političkim moćnicima da pokleknu pred pritiskom velikih kompanija i lobija i dozvole proizvodnju i plasiranje GMO vrsta.
  Novost je da su Vlada Srbije i Ministarstvo finansija među 75 nameta koje ukidaju od 1. oktobra uvrstili i takse koje su plaćale kompanije koje se bave uvozom, gajenjem i plasiranjem na tržište genetski modifikovanih organizama, a sve pod izgovorom rasterećenja privrede i građana. Sa druge strane, u isto vreme, imamo istraživanja u Evropskoj uniji koja nam pružaju ubedljive dokaze o štetnosti GM hrane, pa se na sve višim pozicijama pokreću ozbiljne rasprave da se ona potpuno zabrani. Potpredsednik komisije za poljoprivredu Evropskog parlamenta Žoze Bove je podstaknut zapanjujućim rezultatima poslednjih francuskih istraživanja, zatražio da EU odmah suspenduje gajenje i uvoz ovih kultura i da se sprovede istraga finansirana javnim a ne privatnim sredstvima, kako bi se izbegao uticaj lobija koji je među najjačima u svetu.
  Pitam se šta zaista stoji iza ovog poteza vlasti u našoj zemlji i zašto se baš u ovom trenutku pomaže ovim kompanijama? Kao što javnost zna, prošle godine je sakupljeno i predato Narodnoj skupštini preko 35 hiljada potpisa za donošenje zakona o zabrani proizvodnje i prometa GM proizvoda i ta peticija nije naišla na razumevanje, a Zeleni Srbije sada razmatraju i predlog o uvođenju moratorijuma na GMO. Treba podsetiti sve vladajuće strukture u zemlji da je zdravlje građana na prvom mestu i da Srbija ima isuviše velike potencijale za razvoj zelene ekonomije i poljoprivrede, za razvoj zdrave i jeftine hrane i da nije potrebno da eksperimentišemo sa merama koje će imati nesagledive posledice u budućnosti.

 • Српкиња 24.09.2012 / 17:22

  ЗОВИТЕ НАС НА УЛИЦЕ, ДОЛАЗИМО, ДАН И НОЋ, КОЛИКО ТРЕБА, ДА ТУ БАГРУ АМЕРИЧКУ И ДОМАЋУ ИЗДАЈНИЧКУ ИСТРЕБИМО, ЈЕДНОМ ЗА СВАГДА!!!!!!

 • предраг свитлица 02.12.2013 / 13:38

  Ево имате протест Србија без ГМО у среду 4.12.у 11х преко пута народне скупштине у парку
  испред зграде председника србије па ко би да се бори против ГМО ето прилике

  http://srbijabezgmo.wordpress.com/2013/11/11/p-r-o-t-e-s-t-ispred-i-oko-skupstine-u-beogradu/

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)