Студентски октобарски déjà vu

Приближава се октобар а самим тим и почетак нове школске године на факултетима. Студенти незадовољни Болоњском реформом, системом бодовања и студијским програмима већ годинама покушавају да пронађу компромис са Министарством просвете, које не успева да реши студентске проблеме. Измене и допуне Закона о високом школству ових дана главне су теме о којима се прича и у Скупштини и на факултетима.

Последњих пет година ниједан октобар није прошао без мањих или већих студентстких протеста, а уколико се не изврше извесне реформе на том плану, извесно је да ће их бити и ове године. Болоњска декларација чија је сврха била да олакша и побољша студирање унела је само конфузију на факултете који ни након више од 5 година од увођења нису у потпуности успели да је имплементирају на прави начин. Услов од 48 ЕСПБ за буџет далеко је од реалности због тога што се дешава да чак и са студенти са максималних 60 бодова због увођења рангирања морају да плаћају школарину која је на већини факултета већа од три просечне плате у Србији. С губитком буџета, студенти из унутрашњости осим плаћања школарине губе право на дом, мензу и остале бенефиције које су до тада имали. Један од великих студентских проблема је и запослење након факултета с обзиром да уписне квоте далеко превазилазе потребе државе за кадровима у одређеној области, па се млади све више опредељују да након завршених студија проналазе посао у иностранству. Такође, образовање нам је застарело, смерови на одређеним факултетима једноставно више не постоје у реалности, па млади годинама чекају на запослење, а за то време волонтирају или раде слабо плаћене хонорарне послове. Све то обесхрабрује младе људе који су пуни ентузијазма мислили да својим знањем и радом, могу да учине нашу државу бољим местом за живот.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја до сада је нудило само краткорочна решења која су важила од октобра до октобра, а не озбиљне и темељне реформе. Упркос неуспешном раду у претходном мандату, ове године се понавља иста пракса. Нисмо задовољни ни овим предложеним изменама, и из тог разлога су Зелени Србије поднели 4 амандмана на измене и допуне Закона о високом школству који ће, уколико буду прихваћени у Народној скупштини, спречити даље проблеме и олакшати студирање.

Људски капитал је највеће богатство и компаративна предност које једна земља може да има. Уколико буду усвојени амандмани, студенти би могли да одахну и да се брину само за оно што треба да им буде једина брига – учење. Једна мудра особа је рекла: “Улагати у образовање је скупо, али не улагати у њега је још скупље”.

Нивес Тишма, апсолвент политикологије и члан Зелених Србије – Покрет за ВождовацShare
Коментари
  • Anonymous 27.09.2012 / 09:29

    svaka cast nina savrseno

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)