Друга седница Одбора за животну средину у новом сазиву Скупштине

На седници Одбора за животну средину одржаној 18.09. Зелени Србије заступали су став да је упркос финансијској кризи Србији више него потребан Фонд за заштиту животне средине. С обзиром на јасно исказану политичку вољу да се тај Фонд укине, Зелени предлажу оснивање Буџетског фонда за заштиту животне средине.

Постојање Буџетског фонда је неопходно да би се средства која се издвајају трошила транспарентно и наменски, за финансирање акционих и санационих планова. О трошењу средстава се подносе извештаји. Без овог фонда то није могуће.

Зелени Србије сматрају да технолошке иновације које су срж зелене економије не могу бити имплементиране на класичан кредитни начин или само субвенцијама. Улагање у зелену економију треба подигнути на ниво капиталне инвестиције.

Чланови Одбора за заштиту животне средине су размотрили и у начелу прихватили Предлог закона о изменама Закона о заштити од јонизујућих зрачења и о нуклеарној сигурности, Предлог закона о престанку важења Закона о Фонду за заштиту животне средине, као и Предлог закона о изменама Закона о хемикалијама са тесном већином. Ови предлози су нееколошки и Зелени Србије ће гласати против.

Амандмани на предложене законе које је народни посланик Иван Карић поднео Скупштини Србије:

1.  Амандман на Предлог закона о престанку важења Закона о Фонду за заштиту животне средине

2. Амандман на Предлог закона о изменама Закона о водамаОзнаке:
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)