Амандмани Зелених Србије на Предлог закона о изменама и допунама Закона о високом школству

Данас је у Народној скупштини Републике Србије на дневном реду расправа о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о високом школству. На овај закон, Иван Карић, народни посланик Зелених Србије поднео је амандманe којимa се тражи следеће:

- Не смањење, већ напротив повећање броја испитних рокова. Провера знања треба да иде ка томе да има више, а не мање могућности. Коришћење информационе технике, стандардизованих упитника, полагање у посебним салама опремљеним компјутерима, уз присуство и надзор представника институције у својству дежурача, пренос тока испита на сајтовима факултета, омогућују полагања испита готово свакодневно. Решење за унапређење наставе није у смањењу рокова.

- Студенти са посебним потребама треба да задрже право да се финансирају из буџета не једну, већ најмање 2 године од дана истека редовног трајања студија.

- Држава Србија треба да без додатних услова обезбеди финансирање из буџета свих студената који освоје предвиђени број бодова (48 ЕСПБ). Средства треба да се обезбеде смањењем субвенција јавним предузећима или престанком кредитирања инвестиција у јавним предузећима или предузећима у реструктуирању на основу гаранција државе продајом таквих предузећа и њихових обавеза.

- Упис Студентских конференција у регистар удружења грађана, уместо у судски регистар.

Амандмани којима се траже ове измене Предлога закона о изменама и допунама Закона о високом школству, Зелени Србије су формулисали имајући у виду потребе студената, јер образовање представља инвестицију у будућност Србије. Уједно се захваљујемо свима који су нам се овим поводом обратили са конструктивним предлозима и остајемо отворени за ваша мишљења и даљу сарадњу са грађанима.Ознаке:
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)