Кад може Писторијус, могу и Зелени

Оскар Писторијус је ушао у историју!

У години коју неки проглашавају последњом за ову цивилизацију, било је, руку на срце , још догађаја који ће ући у историјске читанке. Све зависи са које се коте посматрају и чијем су оку битни.
За нас, Зелене Србије, 2012.година остаће забележена крупним словима и бројевима јер смо постали парламентарна странка. Онај део приче када смо се потуцали од врата до врата и молећивим гласом указивали на еколоске проблеме у срединама где живимо – је завршен. Сада ћемо то, иако у држави, у којој оно дванаестогодишње дете – демократија, неретко показује психичку и физичку закрзљалост , радити кроз институције.

Живим у крају познатом по бритким умовима, сналажљивости и виспрености људи који су као мачке: одакле год их бацис, дочекају се на ноге. Али, није тајна да су ти такви умови знали да затаје пред новинама. Опирали су се увођењу електричне енергије у домаћинствима смишљајући необична објашњења у смислу да ће од сијалице да ослепе! А када се првих деценија двадесетог века Србија премрежавала пругом, упоредо се плела антикампањска мрежа да се у возу никако не треба возити, јер локомотива је сам дјаво и ништа друго! Данас свако домаћинство има на десетине сијаличних места. А и железница живи свој живот.

Мени ова два примера дају наду да ће се еколошка свест упалити у свакој глави. Јасно ми је да је потребан фактор време. Не потресам се на питање шта ће ми политика и зар ми није довољно компликација кроз приватни и пословни живот. Треба ми политика, и то баш ова зелена.. Не чини ме срећном моја лепа башта, чист ваздух на Златибору, уредјен водопад Сопотнице, недирнута природа Таре…. Важно ми је и како ћу доћи од једног лепог одредишта до другог. И шта ћу гледати путем којим пролазим.

Мој оптимизам покушају да потамне календаром Маја. Знам за тај народ средње Америке и за њихов генијални календар. Не оставља ме равнодушном податак да је један народ који је живео у дзунгли знао да направи тако прецизан календар, тачнији цак од европског. Остаје питање зашто су Маје биле опседнуте временом? И зашто су њихови поносни градови пали пре више од хиљаду година , одједном и у тишини? Али, нека то буде тема за неку другу прицу. Тумачи календара, његов последњи најдужи циклус објашњавају крајем света. Тумачити можемо и на друге начине. Будјењем свести пред озбиљном претњом самоуништења. Данас се много разликује од оног јуче.
Ове 2012.године, Оскар Писторијус, човек чије обе ноге мењају протезе, трчаће на Олимпијским играма у Лондону!

Ја сам, као одборница општинског сазива јуче имала своје прво ватрено крштење. Ових дана то це имати и моје колеге: Борка, Душко, Тања, Саша…
Од јесени, у Народној скупштини наш председник Иван Карић почиње своју трку.

Кад може Писторијус, могу и Зелени!!!!

Текст: Разуменка Марковић јул, 2012.годинеShare
Коментари
 • Ненад 07.07.2012 / 13:07

  Многи су се питали, пре избора, који су то Зелени Србије. На разним форумима, константовали су да ништа нисмо урадили и да нам неће дати глас, јер само желимо да се докопамо власти. Па онда као и сви наши претходници до сада, опуштено до следећих избора.
  Када смо ушли у коалицију са ДС-ом, рекли су, “како могу са онима који нам уводе ГМО, а тобоже су против тога, трују наше реке …. ето знали смо, тек сад нећемо да гласамо за њих ….”
  Ми смо ипак остварили свој главни циљ и постали парламентарна странка. Не морамо више да “уличаримо”, него ћемо кроз надлежне институције да се боримо за своје циљеве.
  Сада када имамо историјску прилику да урадимо веома битне ствари за нашу Србију, морамо то и да искористимо.
  Све оно што смо започели, морамо и да завршимо. Не смемо да одустанемо, јер ћемо заувек бити “они који одустају”- или -”они који се продају”.
  Можда и нисмо свесни против чега и против кога треба да се боримо, али је сигурно да се боримо за праву ствар.

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)