Зелени посланик промовише зелену економију

Иван Карић, председнк Зелених Србије и народни посланик, са својим сарадницима, посетио је у петак 01. јуна предузеће „НТИМ Технологи“ у Београду. На основу својих знања и технолошких искустава, ово предузеће освојило је технологију и рецептуре сушења воћа, поврћа и других пољопривредних производа које у потпуности чувају својства сушених производа, под називом „Соларис 1“.

Водећа холандска установа ПУМ Холандија, доделила је овој најбољој доступној технологији статус „нова технологија у области сушења“. На основу ове технологије обезбеђује се процес коришћења сировине без отпадака, а поред главног производа сушења добија се и више других производа који се користе у фармацеутској, прехрамбеној и другим индустријама. Тиме се обезбеђује да се у Србији не производе и не извозе сировине, а једна сушара обезбеђује запошљавање 15 људи. Ови процеси и рецептуре заснивају се на коришћењу обновљивих извора енергије, енергије сунца, бимасе и термалних извора и тиме се обезбеђује потпуна енергетска ефикасност.

Зелени Србије афирмисаће овај пројекат у оквиру националних активности за припреме Конференције Уједињених Нација о зеленој економији и одрживом развоју РИО +20. Зелени Србије ће припремити и подржати основну идеју 1000 сушара са новом технологијом сушења у Србији, као део зелене економије у пољопривреди.Ознаке: ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)