Зелени Србије учествовали у “Великом спремању Србије” 09. јуна

Зелени Србије су у суботу 09. јуна учествовали у републичкој акцији “Велико спремање Србије” на више локација широм Србије.

За председника Зелених, Ивана Карића, дан је отпочео у Обреновцу где је чланове Зелених испратио на чишћење реке Колубаре у сарадњи са “Кану авантурама”.

У активностима чишћења обала старог корита Западне Мораве поред аутокампа у Овчар Бањи учествовало је око 100 чланова и симпатизера Зелених Србије из Београда, Лазаревца, Пожеге, Крагујевца и Чачка. Нешто касније присружио им се и председник странке, Иван Карић. Радно и као и увек, у пријатној атмосфери, настављено је дружење у Овчар Бањи.

Активисти и симпатизери Зелених Србије – Покрета за Лесковац су се радо прикључили акцији коју је организовала Градска управа за заштиту животне средине града Лесковца у сарадњи са Министарством заштите животне средине, рударства и просторног планирања.У Лесковцу се спроводиле бројне акције чишћења и уређења града, а Зелени су се одлучили за уређење парка Девет Југовића, јер паркови у суштини и представљају место за одмор и релаксацију и наравно да би требало да буду чисти.

Зелени Панчева су поново чистили канале реке Наделе, након чега је уследио и предах уз рибљу чорбу.

Зелени Краљева придружили су се акцији у резервату биосфере Голија на територији коју покривају три општине: Краљево, Рашка и Ивањица. Успешно је очишћено више дивљих депонија у селу Девићи, око манастира Градац и селу Рудну. Укупно је прикупљено 80 кубних метара разних врста отпада и отпремљено камионима Градске чистоће. Учесници акције су одушевљени како природом, тако и могућношћу да учине нешто за резерват.

Чланови Зелених Србије – Покрета за Књажевац  учествовали су у акцији коју је организовала Градска управа за заштиту животне средине у Књажевцу у сарадњи са Министарством заштите животне средине, рударства и просторног планирања. Зелени Књажевца  су чистили и уређивали градско излетиште Јевик.

И чланови новооснованог Покрета Зелених Србије за Мало Црниће су учествовали у “Великом спремању Србије” и извели акцију чишћења реке Витовнице која се улива у реку Млаву и одржали јавну трибину у селу Кула о потреби продубљивања свести о заштити здраве животне средине.

“Великом спремању Србије” су се прикључили и покрети Зелених из Шапца, као и бројних места у Србији.

Зелени Србије ће, као парламентарна странка, настојати да у очувању и заштити животне средине приоритет буде едукација и подизање свести о значају ових тема. Наш циљ је да се код генерација које долазе развије одговорност према окружењу и природним богатствима наше средине, да би се на такав, системски начин смањила потреба за организовањем ад хок масовних акција чишћења и уклањања дивљих депонија, које се убрзо поново створе на истом месту.Share
Коментари
 • Kanu Avanture 08.06.2012 / 10:00

  Za ucesnike akcije Ocistimo reku Kolubaru koji dolaze sutra vazna napomena .

  Kako doci na plovidbu ?

  Obavezno sa dobrom voljom .

  Morate znati plivati.
  Sposobni da veslate,mentalno, psihicki i fizicki.
  Ponesite laganu odecu prilagodjenu boravku na vodi .
  Rezervnu presvlaku ( od gaca do sesira ) za slucaj da se pokvasite .
  Zastitu od sunca : zastitne kreme , odecu koja pokriva telo , suncane naocare , kapu ili sesir . Ako ostajete do kasne veceri ili vise dana potrebna je zastita od insekata , komaraca. Ponesite i koristite lekove ako imate .
  Ponesite dovoljno tecnosti , sok ili flasu vode .
  Biljke i zivotinje moraju ostati zasticene, nedirajte ih.
  Pecarose i njihove strune zaobidjite.
  Nije dozvoljeno koriscenje opijata , alkohola ili bilo ceka sto utice na ravnotezu i koncentraciju pre i za vreme veslanja.
  Veslate na VLASTITU ODGOVORNOST.
  Gubitak ili ostecenje vasih stvari ( nakit, satovi, kljucevi, fotoaparati, dokumenti , novac itd..), kao i gubitak ili ostecenje moje opreme idu na Vas teret .
  Svoje smece obavezni ste da ponesete sa sobom do prve kante.

  Otici cete sa osmehom i obogaceni za najlepsi izlet .

 • pedja 08.06.2012 / 20:55

  Поздрав зелени пријатељи,хтео бих и овом приликом да изразим захвалност члановима и пријатељима нашег панчевачког одбора на одазиву за сутрашњи скуп,надам се да ћемо органозовати леп догађај у природи и тиме на најбољи могући начин представити здраву еколошку мисао,дружење и све остало што се подразумева…Еколошки поздрав,Панчевци видимо се.

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)