Зелени Србије у Копенхагену – Саветовање ЕГП

Време: мај 2012.
Место: Копенхаген, Данска

У Копенхагену су од 10-13. маја 2012. године одржана два састанка: Балканске мреже и Саветовање Европске Зелене Партије, на којима је учествовала мр Александра Младеновић, секретар Зелених Србије.

На састанку Балканске мреже учествовали су представници Зелених партија земаља чланица, међу којима је била и представница Зелених Србије. Укратко су представљени досадашњи рад и достигнућа присутних партија у контексту локалних уобичајених или изборних активности. Зелени Србије су најавили улазак у национални парламент једног представника, у коалицији са Демократском странком, као и неколико места у локалним парламентима по општинама у Србији. Та информација је међу присутнима изазвала одобравање и честитање, имајући у виду да сродне, Зелене партије, у региону (2011. Словенија и Хрватска, 2012. Грчка) нису имале баш много успеха на својим националним изборима. На састанку Балканске мреже расправљало се о програму Европске зелене партије („Греен Неw Деал“) и могућностима његове примене у балканским земљама. Акциони план за Балканску мрежу у оквиру Европске зелене партије још је у фази израде и очекује се његово усвајање на јесењем саветовању Европске зелене партије.

Након састанка Балканске мреже, на Саветовању Европске зелене партије, под слоганом „Социјална политика, Социјална инклузија, Социјална кохезија“ , дискутовано је највише о могућностима „преживљавања“ у времену економске кризе, као и увођењу тзв. „зелене економије“ и „зелених послова“ у националне стратегије и планове изласка из кризе. Такође је по групама био организован рад везан за однос полова, људска права, затим састанак омладине Европске зелене партије, презентације рада Зелених фондација…

У позитивној атмосфери међу учесницима, али ипак са извесном стрепњом због новонасталог таласа кризе, улажући напоре да се пронађу што безболнији изласци и решења, завршено је редовно пролећно саветовање Европске зелене партије, са надом да ће јесење саветовање бити одржано у времену изласка из кризе и економског опоравка земаља ЕУ и Балкана.Ознаке:
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)