Тражим помиловање… за науку

ОТВОРЕНО ПИСМО

Поштовани,
У име 5.544 грађанки и грађана Републике Србије – академика, научника, универзитетских професора, студената, ученика и заљубљеника у науку – који су у марту 2011. потписали петицију “Реци НЕ укидању Министарства науке” позивамо Вас да уложите свој ауторитет и политички утицај како би Србија након избора поново добила Министарство за науку.

Полазеди од несумњивог значаја који наука и техолошки развој имају за развој једног друштва, његовог економског просперитета и дугорочног напретка, позивамо вас да се придружите иницијативи за успостављање новог односа према науци.

Наиме, приликом реконструкције пређашње Владе Србије, без јасног повода угашено је Министарство науке и технолошког развоја, које је потом припојено министарству надлежном за просвету. Тако је Србија изгубила мали, али специфичан ресор којим је пре тога, пуних 66 година, у сасвим различитим режимима, непрекидно управљано независно од великог система какво је министарство просвете.

Таква пракса је јако дуго присутна и у готово свим европским земљама и то није нимало случајно. Вед након годину дана се оседају негативни ефекти такве одлуке – набавка потрошног материјала и одобрене опреме касни толико да научни пројекти нису добили ништа у првој години пројектног циклуса, а годинама грађене везе са европским истраживачким простором су угрожене. Најбољи начин да се та грешка исправи је поновно формирање Министарства науке и технолошког развоја, које се, налик на друге европске
земље, ради економичности, може објединити са високим образовањем и информационим друштвом.

Сада, уочи нових избора, овај позив је упуден доносиоцима одлука у Србији, парламентарним политичким странкама и другим актерима на јавној сцени, у нади да де сви, без обзира на страначке разлике и потенцијални резултат на изборима, препознати проблем од високог националног интереса. Позивамо и Вас да се укључите у ову акцију како бисмо заједно предузели мали, али важан корак за будудност Србије.

Срдачно,
Иницијатива САДА за науку
www.ministarstvonauke.comShare
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)