Код Бората на чају

Због брзине припрема за пут, није било времена да се размишља о томе где се иде. Знале су се основне чињенице о томе да је Република Казахстан Евро-Азијска земља, велика као четвртина Европе, некадашња чланица Совјетског савеза… У свету је познатија по филму „Борат“, који је створио више предрасуда него што је промовисао праве чињенице о овој земљи. Због свега тога утисци су на повратку много јачи.

Модерна Алма Ата

Из Србије је на овај далек пут, дугачак око 5000 км, кренула репрезентација младих астронома на 16. Међународну астрономску олимпијаду. Пет такмичара (Душан Шобот, Иван Танасијевић, Александар Миладиновић, Лука Бојовић и Владимир Сладојевић) и двојица вођа тима – Иван Милић и Никола Божић.

Већ након слетања на аеродром у Алма Ату, екипа добија назнаке да ће цео боравак бити добро организован. Домаћин, девојка од двадесет и коју годину, Акбота Абилаитеги, љубазна, спремна да уморне путнике после целодневног пута што пре упозна са свим детаљима, одговри на сва питања и одведе у центар где ће се наредних седам дана боравити и такмичити.

Није само она љубазна. Сви су насмејани и расположени да изађу у сусрет и да помогну гостима. Али то и поред најбоље намере понекад иде тешко, јер тамо ретко ко говори енглески језик. Званични државни језик је казачки, док руски има статус званичног у подједнакој употреби.

„Руски говоре и разумеју сви, а казачки само део популације. Због тога је чест случај да натписе имамо двојезично или само на руском језику. Писмо казачког језика је латиница са неким специфичним словима, јединственим за овај језик“ – објашњава нам Акбота, иначе студенткиња економије, која је ангажована јер добро говори енглески језик.

Пут ка крајњем одредишту води кроз нови део града. Високи солитери, стакло, метал, модерне зграде… Све то помало изненађује. Или ипак не. Алма Ата, или како га данас зову Алмати (Алматy на енглеском) је, као некадашњи главни град, данас највећи гтрад и провредно седиште. Модерна архитектура се углавном налази у пословном делу града где се налазе велике Казакстанске, Рсуке и Азијске компаније. Врло мало назива је познато посетиоцима из Европе. Чак су и банке потпуно непознате. Једино што је универзално и овде јесу производи технолошких компанија.

Акбота Абилаитеги нам поносно прича о своме граду и каже да је Алма Ата град јабука. „Настао је на подручју богатом јабукама и другим воћем, и отуда назив који у преводу значи „богат јабукама“. Постоји неколико споменика јабуци у самом граду.“

Овај град је све до 1997. године био главни град, а од те године то је Астана.

Шеснаеста по реду астрономска олимпијада је била одржана у Националном научно-образовном центру „Бобек“. Изглед и опремљеност ове институције показује да Казахстан схвата значај улагања у младе, и њихово образовање. У питању је институција која у свом окриљху има основну школу, али је њен пун значај у томе да ту долазе деца из других школа из целе земље на додатне програме везане за науку. Смештај је такав да у њему могу боравити студенти и постдипломци који су дошли у Алма Ату због бављења науком.

Све ово објашњава Махамбет Сагдyев, један од најпожртвованијих младих људи у организацији Олимпијаде, који ће увек бити на располагању да помогне и објасни. Он покушава да одговори на прво логично питање – зашто је промењен главни град?

„Главни град промењен из неколико разлога. Један је рационалан – Астана се налази у центру наше велике државе, док је Алмати на крајњем истоку. Други је политички, јер је Алмати био главни град током совјетске ере. Ипак Алмати остаје највећи град са око 1,5 милиона становника, а самим тим и са најјачим утицајем“ каже Махамбет.

Још једна ствар је била занимљива, а покушали су да је разјасне Акбота и Махамбет. Наиме током церемоније отварања Олимпијаде, на којој су говорили академици, космонаути, директори астрофизичких института, често се чуло поносно помињање обележавања XX година независности ове државе од СССР. Што је било разумљиво, а уједно и један од разлога зашто је Казахстан кокурисао за организацију ове Олимпијаде баш ове године.

Нови трг

Међутим оно што је било збуњујуће јесте да се у истим тим обраћањима, одмах после истицања поноса због независности, говорило о пријатељству са Русијом и значају заједничког пријатељства. Из каснијих разговора са свима јасна је повезаност ових држава и народа. Али зашто онда толико помињање проглашења независности?

„Веома је важно да то што смо пре 20. година постали самостална држава. То нам је важно у контексту наших народа и наше историје. Са друге стране веома смо културно, историјски и привредно повезани са Русијом, и то што нисмо више у истој држави, не значи да повезаност није јака“ – иако то нису планирали одржаше нам лекцију о повезаности и сарадњи народа који су некада били у заједничкој држави.

Казахстан је национално мешовита држава – 63% су Казаци, 24% Руси, док су остали Узбеци, Украјинци, Ујгури, Татари, Немци… Казаке ћете препознати по косим очима, јер су монголског порекла, а Русе по плавим очима и коси. Људи на улицу су веома лепи.

Држава промовише слободу вероисповести. Око 70% становништва исповеда ислам, док је велика већина осталих православне хришћанске вероисповести. Међутим шетајући градом не може да се закључи која је то религија доминантна. У граду се могу видети џамије, као и цркве у стилу руског православља, али их туриста може срести свега неколико у целом граду.

Међутим оно што упада у очи јесте љубав према председнику Нурсултану Назарбајеву, који је први председник независног Казахстана и од тада је на власти. У граду се налази велики Парк првог Казахстанског председника, за који би, због величине и зигледа, неупућени туриста могао помислити да је место његовог последњег почивања.

„Парк Првог председника Казахстана је финансирао и отворио наш председник. Човек који већ двадесет година води ову државу. У жаргону га зовемо ‘тата’ што доста објашњава. Успшео је да успостави независну државу, да среди ситуацију у економији која је била катастрофална почетком деведесетих. Сада је наша држава нормално развијена и стабилна.“ – каже Махамбет Сагдyев, који је завршио енглески језик, а имао је и прилике да доста путује, па може да упореди своју земљу са неким другим.

Шетајући се улицама Алма Ате примећује се јак утицај соц-реалистичке архитектуре. Види се да је град већином изграђен током Совјетдског савеза. Међутим, оно што је изненађујуће за посетиоца који је имао прилике да види доста овакве архитектуре, јесте да је у овом случају она веома лепа. Зграде нису само функционално грађене, већ постоји и веома леп дизајнерски печат.

Велики је број споменика угледним казахстанцима, али посебан утисак остављају они везани за време ИИ светског рата. Казахстан и овај град су имали велике жртве у одбрани Совјетског савеза, а нарочито Москве. Веома лепим обележјима потпмци су показали поштовање прма тим жртвама.

Нашим млађим сапутницима је био чудан тако јединствен однос према овом Великом рату. Но када су добили појашњење да у том рату СССР није имао унутрашњих борби, већ само антифашистичку, и да је у том рату тамо страдало преко 25 милиона људи, било им је јасно и разумљиво да домаћини имају јединствену емоцију према свим жртвама.

Некадашњи главни град Казахстана је, може се слободно рећи, град фонтана. На сваком могућем месту постоји фонтана – на раскрсници, у парку, испред важних зграда. Вода је, могло би се рећи, главна карактеристика овог града. Ово је вероватно и посебност у односу на остатак државе. Већина државе се налази у јако сувом и не много зеленом окружењу. Предност Алма Ате је у томе што се налази на висоравни изнад које почињу да се развијају масиви Хималаја, па је вода веома присутна.

Жичаром до брда изнад града и видиковца

Град и држава су веома безбедни. На улици вас неће чудно гледати, иако ће брзо бити јасно да сте туристи. Нећете имати непријатних ситуација, а уколико вам затреба помоћ сви ће покушати да вам помогну. Такси је најбоље договарати преко телефона, јер вам тада служба каже и колики ће износ вожње бити. Уколико немате начина да позовете такси, најбоље је да имате одшампану адресу на коју желите да идете и да је покажете таксисти.

Од старог совјетског духа остало је трагова и у смислу хијерархије. Очекивања да сви поштују одлуке „са врха“ су подразумевана. Без поговора и дискусије. При чему је то много више од очекиваног поштовања према одлукама надређених.

Казахстан се налази у Централној Азији. За себе кажу да су Евро-Азијска земља, јер се најзападнији део налази иза линије Урала. Иако су по површини веома велика земља, имају свега око 17 милиона становника. Друштвени бруто производ им је око 11000 долара. На улици се могу видети добри аутомобили, углавном јапанци. Људи су лепо обучени, и по стилу бисте могли закључити да се налазе у било којој европској држави.

Сам града нема баш центар у којем на једном месту имате све за туристе. Стари трг је место на којем је нкеда била једна од Владиних зграда. Сада се ту налази зграда једног од Универзитета. На самом тргу је споменик двема младим девојкама које су изгубиле живот у борби против фашиста.

Новаја плошћад, или Нови трг, је испред зграде Града Алма Ате. На њему се налази споемник независноти Казахстана са симболичним представама из важних фаза историје ове државе. Шетачка улица пуна продавница, се слично оној у Москви, зове Арбат. Оно што ће сваком туристи привући пажњу јесте гирос, као преовлађујућа брза храна. Како је до њих дошла преко Турске, зову је донер кебаб. Веома је укусна, поготово када се спреми на локални начин са локалним зачинима.

Бајконур је сигурно најпознатија локација у овој држави. У питању је космички центар за лансирање руских ракета у свемир. Са Бајконура су полетели и Спутњик, као први вештачки сателит, и Васток који је у себи носио Јурија Гагарина. Управо ове године Казахстан и цео свет обележавају 50 година од првог лета човека у космос. И након распадања старе државе, у Казахстану је, због географске локације погодне за лансирање, остао овај највећи источни центар за свемирске мисије.

Почетком ове године, Алма Ата је била домаћин Зимских Азијских игара. Због тога су на домак града изградили вештачку ски стазу и скакаоницу, које сада представљају једну од туристичких атракција. На другом крају града, на брду, се налази велики ТВ торањ, сличан Авалском, са лепим видиковцем ка граду, малим золошким вртом, шеталиштем, и разним рекреативним садржајем. На ово место се из центра града може доћи жичаром, што је посебан доживљај који омогућава уживање у сјајном погледу на град.

Спорт им је као и србима велика опсесија. За Новака Ђоковића су сви чули.

Знају и за нашу кошарку и одбојку. На једној од свечаних вечера локални политичар који је седео за столом поред представника Србије је, комуницирајући на руском са нама, рекао „Србија мала држава, а велика у спорту, а Казахстан велика држава а мала у спорту“. Из даљег разговора је било јасно да би волели када би Казахстан био успешнији на међународним спортским такмичењима, него што сада јесте.

Збоп разноврсности народа и религија које постоје у овој држави, културна баштина је веома богата. Ово се огледа и у народним играма које су представили на отаварању и затварању Олимпијаде. Богатство ношњи, различитост музике и игара… Све је то вредност коју могу имати само земље са дугом традицијом и мноштвом народа.

За крај овог разговора питали смо нашег младог саговорника Махамбет Сагдyев да нам каже како обичан човек живи у Алма Атију. „Просечна плата није превелика, али је довољна да се, уз мало муке, нормално живи.

Образовани и вредни људи, могу да приходују довољно да могу да приуште себи књиге, Цдове, изласке, позориште и балет, путовања… Ноћни живот није претерано интензиван, у скалду са традиционалним вредностима, али је културна понуда довољно интересантна младима.“

Махамбет каже да би волео да путује у Европу, јер је то идеал свим младим људима у Казахстану. Уколико га пут наведе на запад, понудили смо се да и ми њему будемо добри домаћини.

Република Казахстан, је огромна држава, са важним економским и политичким утицајем у свом региону света. Људи су веома пријатни и љубазни, а ако говорите руски имаћете могућност да вам сви буду туристички водичи. По изгледу града, аутомобила, људи, не можете закључити да ли се налазите у Европи, Русији или овој држави. Један обичан народ, поносно живи у својој великој држави, покушавајући да промовише сопствена достигнућа.

Септембар, 2011.

Ко не зна ко је Борат

Главни јунак филма „Борат“ је казахстански ТВ водитељ. Њега Влада ове шаље у Америку да направи репортажу из које би Казахстанци могли да науче ствари корисне за просперитет своје државе. Он је веома политички некоректан и често сексуално провокатаиван према саговорницима. Снимајући реакције саговорника, у овом квазидокументарцу, аутори покушавају да покажу истоветност тзв. трећег света и модерног запада. Филм је јако духовит, али је на ружан начин искоришћена погрешна слика о Казахстану коју филм креира кроз главног лика, како би се показале мане западног света. Нажалост ова слика је у ери поп културе, олако прохваћена као слика правог Казахстана.

Преузето са -  БЛИЦ  БЛОГАShare
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)