“ЗЕЛЕНИ АНТИДЕПРЕСИВ“

Још у четвртом веку пре наше ере, Хипократ је описао неколико психичких обољења, а међу њима дао је и веома добар опис депресије, односно, како је назвао, меланхолије. Назив меланхолија потиче од Хипократовог мишљења да се ова болест развија када се црна жуч излије у организму и доспе до мозга ( melanos = crn i chole  = zuc ).

Према подацима Светске здравствене  организације, тренутно више од 10% светског становништва болује од депресије. Број оболелих је далеко већи, јер многи који од ње пате не препознају је и не траже помоћ.

Стручњаци сматрају да депресију изазива комбинација генетског наслеђа и утицај спољашњих околности.

У својој књизи „Све о депресији“ Прим.др Слободан Симић каже: Ако особа трпи веома јак и дуготрајан стрес, може оболети од депресије, иако нема јаку генетску предиспозицију и није склона депресији.

Посматрани у овом светлу, више је него јасно, да су многи од нас, навикнувши се на притиске немаштине као болесник на хроничну болест, сигурно ожилили пелцер звани депресија.  Хоћеш, а не можеш да будеш оптимиста.

Не да ти  онај IQ, који је троцифрен, откуд си  га и мерио!

Испратисмо још једну тешку годину. Делим судбину већине обичног света који не машта о луксузу, али полаже пуно право на  неке нове дане, призива нормалну власт, љубазне службенике на шалтерима…одговорне министре који своје реферате, а не фотеље,бране до неба…

Распричах се… А не бих да читаоцима додајем со на ране. Па ипак, поменућу сузе моје другарице Нене чији је син недавно магистрирао, а она плакала на одбрани тезе… Помислили сте, мајка ко мајка, лако јој сузу да пусти, али она ми је искрено признала да док се прича пред комисијом одвијала, њена се сива маса увијала пред  питањем: „Шта ћу сине сада са тобом?“ Шта ће мајка са сином магистром ветерине у Србији сточарској и пољопривредној?

Вишедеценијско изливање црне жучи у мозак не да радости да прогледа.. Упорна је, али и Зелени су упорни у тражењу одговора на питање шта једемо, шта пијемо, шта дишемо…Зелени дођу као једини смислени одговор на опше стање цивилизације. Нови хоризонт.

Пре неколико дана,Маја Волк је промовишући своју књигу, одржала и концерт и једну колективну антидепресивну сеансу. То се могло закључити по осмесима који нису нестали ни када их је на улици ошинуо децембарски минус. И по порукама које су  крстариле  у току ноћи. И по речима које се још таласају  по  пијацама, у маркету, пошти….Зелени су успели да два сата депресивног дана обоје у оптимизам.“ Зелени антидепресив“ је дао неочекивано добро резултате. Лоше су прошли само дланови.

пс

Дељењем садница четинара Зелени су поново показали да су другачији. Осмеси оних чије су баште и балкони добили нови живот, развејали су злураде коментаре групе безвезњака, који нигде, али баш нигде не виде истину и правду осим у ономе што је њихова лична креација.Улазећи у Нову годину осим личних жеља, имам страховиту жељу да са Зеленим саборцима Србију претворим у  „Зелени антидепресив“.

Разуменка Марковић                                                   јануар, 2012.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)