Зелени Србије учествовали у креирању Балканске мреже Зелених

Време: децембар 2011.
Место: Атина, Грчка

У Атини, престоници културе, историје, али и авангарде, од 9-11.12.2011. године одржан је оснивачки састанак Балканских  Зелених партија, као новонастале мреже у оквиру Европске Зелене Партије. Већ више деценија траје борба око позиционирања балканских зелено-оријентисаних партија на сцени Европе, зато и не чуди да је све почело крајем прошлог века и коначно се завршило у Грчкој, на почетку новог миленијума, у конструктивном дијалогу и безусловној спремности балканских земаља да се уједине у покушају решавања општих и сличних проблема у својим земљама. За разлику од својих садашњих државних „владара“, уместо што интензивно најављују, боје се и плаше свој народ новим таласом кризе, Зелени покушавају да пронађу решења  проблема у окружењу, одрживој економији, социјалним односима и све своје капацитете усмере ка уздизању обичног грађанина и његових потреба изнад националистичких и лажних солидарно-друштвених намета.

Састанку је присуствовала гђа Жаклин Кремерс, генерални секретар Европске зелене партије, која је поздравила оснивање Мреже, али и упозорила на могуће проблеме и недоумице који се могу наћи у организационом и функционалном смислу. Своја искуства о кризама у земљама Европске уније презентовали су г. Свен Гиленголд и г. Михаил Тремопулос. Искуства из земаља у окружењу везано за популизам, национализам и демократске правце деловања презентовали су колеге из Зелених партија Босне и Херцеговине и Албаније. Цео скуп је финансијски подржан од стране GroenLinks – Bureau de Helling фондације.

На оснивачком састанку Балканске мреже Зелених предложене су јасне смернице и дате су основе за израду будуће стратегије и акционог плана, усаглашене са програмом Европске Зелене партије, али и са националним приоритетима сваке чланице Мреже. Зелени Србије, заједно са својим колегама и Зеленим партнерским партијама и организацијама, препознали су демократију не као реч, него као дело у будућим методама борбе, подржали су напредак не као демагогију, него као јасан и конкретан пут и прикључили се јединственој покретачкој сили конструктивног и мирољубивог дијалога.

У наредном периоду биће завршене консултације, направљена структура Балканске мреже зелених, као и дугорочна стратегија и акциони план организовања и деловања. Предлог је да се редовни састанци Мреже одржавају у терминима редовних саветовања Европске Зелене Партије.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)