О, Винчо међ“ шљивама!

Радијација. Невидљиви, тихи убица. Пролази кроз зидове, мисли, месо, леди крв у жилама… Још када додамо чињеницу да се као наставна јединица изучава у завршном разреду гимназије, а први пут сусреће у осмом разреду основне школе, и то пред крај, у мају, када се кровови усијају, а мисли одлутају у машту о матурској вечери – вест о нуклеарном отпаду неедуковани примају као хлеб плесан!

Признајем: неедукована сам!

Краја осмогодишњег школовања се сећам, али најмање по физичким и хемијским законима. У наставку школовања строго сам бирала путеве којима ове две науке не пролазе. Заобилазила сам ја њих, али нису оне мене! И много штошта ме није заобишло! Много штошта нас није заобишло! Непромишљена политика, алава власт, неправде, кризе, хиперинфлација, беле, друмске, микрофон и саксофон мафије, демократија која је била лепа „само док се чека”…

Винча…

Ако се у неком вакуму кратког века адреналин и спустио, ево Винче да га диже овом осиромашеном народу. И таман помислиш на фактор ВРЕМЕ: аждаја која гута и одлаже у трбух историје и ратове и кризе, диктаторе и преврате, катастрофе и трагедије… помислиш изумиру последњи примерци полуписмених бркајлија из неких забити који тупе о национализму, називајући све нас неистомишљенике како друго до издајници, а оно опет смо на рингишпилу, оном истом који нас врти деценијама. Опет нам подваљују. Винча је нова подвала. Када је деведесетих један њен радник пао у незаштићену јаму са нуклеарним отпадом НАГРАДИЛИ СУ ГА МОБИЛНИМ ТЕЛЕФОНОМ!

О, Винчо међ“ шљивама!

И ти ми умањујеш шансу да постанем лепорека потписница песама, есеја, писама пријатељима, репортажа… Враћаш ме Тесли, научнику за трећи миленијум и присећању на упозорење да се природи пришло са најопасније стране дезинтеграцијом језгра.Њутн је запао у делиријум када је схватио  куда свет иде, а социолог Ружемонт доказао могућност катаклизме због енергетске кризе.

О, Винчо међ“ шљивама!

Ја сам мислила да у твојим одајама седи армија научника која мудро мотри на наше здравље и да, ни у најкошмарнијем сну не може да се замагли вид, нити да се заборави на Зелену књигу! Више не мислим ништа. Али нешто се тамо лоше спрема, ваља се ка нама као страшни црни облак иза планина. Колико видим, ни мени слични – неедуковани, али ни они други, не скачу од среће на помен нуклеарног отпада у Винчи. Нема среће тамо где је највећи нуклеарни отпад у Европи, макар он био безбедан ко Пентагон!

Децембар, 2011                                               Разуменка МарковићShare
Коментари
  • Tamara 18.12.2011 / 10:05

    Interesuje nas obicne gradjane da li se ovih dana u Vinci otvara najvece skladiste nuklearnog otpada u Evropi, gde ce se kolektovati nuklearni materiajl iz raznih evropskih zemalja? Ako je to tacno sta da preduzmemo da svojim zivotima ako treba odbranimo nase pravo da nam ne skladiste svoj otpad u srcu nase civilizacije i pismenosti, da ne ostvare tako svoju podlu nameru? I jos, cija je to mracna ideja i ko je potpisnik? NASA AKCIJA MORA DA BUDE ENERGICNA!!! Ako jednom udje taj materijal u zemlju, nikada vise nece izaci a mi i nasa deca cemo hioljadama godina biti izlozeni radijaciji zbog tudjih nepromisljenih odluka

  • Voja 11.01.2012 / 09:47

    Autorka posteno priznaje da je needukovana pa joj se ne treba uzeti za zlo, ali problem radijacije u zivotnoj sredini je prilicno preuvelican. Daleko od toga da je to tihi ubica koji prolazi kroz sve i svja. Opasna jeste, ali je ljudi demonizuju iz neznanja. Skladiste u Vinci je dovoljno bezbedno (jer potpuna bezbednost ne postoji niti moze postojati), a priroda otpada u njemu je relativno bezazlena. Ono sto jeste opasno, medjutim, je naduvavanje neobavestenosti i sirenje neopravdanih strahova.

  • Ozraceni Mislilac 11.01.2012 / 12:35

    Sta znaci “dovoljno bezbedan”? Poslednje sto smo videli koliko dovoljno bezbedno znaci onim jadnim Japancima u Fukusimi. Da li svi mi dovoljno edukovani da treba da znamo da je Vinca skladiste VEOMA opasnih materija? Lepo se slikate na televiziji sa praznom ambalazom bez zastitnih odela, samo da bi nama pokazali da je bezbedno. A posto smo mi needukovani, treba nas ubaciti u vincanske bazene da se malo okupamo jer je to dovoljno bezbedno! OJ SRBINE MEDJU VINCAMA!

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)