Нова година без посечених јелки!

Зелени Србије ће 29. и 30. децембра на 4 локације у Београду организовати поделу бесплатних садница четинара у оквиру акције “Нова година без посечених јелки”. Грађани ће од 12 часова на Тргу Републике, Тргу Николе Пашића, у Кнез Михаиловој улици испред “Руског цара” и код Теразијске чесме, моћи да преузму саднице и тако спасу живот јелки предвиђених за предновогодишњу сечу.

Иста акција ће осим у Београду, у петак 30.децембра бити поновљена и широм Србије, у местима у којима Зелени Србије имају основане покрете.

„Посеците шуме неком народу и ви сте уништили тај народ“, Јосиф Панчић.

Сваког децембра у Србији се посече око 2 милиона стабала младих четинара старости од 2 до 5 година, првенствено смрче и јеле. Сваком том стаблу потребно је 10 година да достигне висину од 2 метра. Зелени Србије, вођени принципима еколошке мудрости, хоће да зауставе тај „екоцид“.

Зелени Србије упућују апел грађанима Србије да за предстојеће празнике не купују сечене јелке. Предновогодишњим помором над јелкама, празник који би требало да слави почетак нове године, нове наде, новог живота, симболично се изокреће у своју супротност – смрт макар и једног дрвета није порука за будућност. Зелени Србије се залажу за достојан живот како сваког грађанина Србије, тако и сваког живог бића, па и дрвета. Симболичном акцијом спречавања продаје сечених јелки, желимо да пошаљемо поруку да свака спашена јелка у себи носи клицу новог живота и да куповином јелки са бусеном улажемо у зелену будућност Србије.

“Тек када буте оборили последње дрво, ухватили последњу рибу и загадили последњу реку, схватићете да не можете јести новац”, В. Шива.Share
Коментари
  • lena 28.12.2011 / 15:37

    da li će se deliti i u Kruševcu, i kada/gde? hvala

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)