Међународни Дан Планина

Поводом 11. децембра, међународног дана планина, странка ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ подсећа да планине заузимају петину светског копненог подручја и представљају основни животни ослонац чак десетини људске популације. Планинска подручја на свим континентима представљају друштвени, економски и еколошки капитал од изузетног значаја и вредности. На планинама се биоразноликост истиче у свом пуном сјају и богатству, планине су и кисеоник и питка вода, оне нас штите од великих удара ветра, заустављају облаке, а њихови обронци су дом бројним угроженим биљним и животињским врстама.

Међутим, процеси глобализације, урбанизације и масовног туризма велика су претња планинским заједницама и ресурсима. Екосистеми планина су изложени уништавању, а планинско становништво се суочава са растућим сиромаштвом и глађу.

Посебан проблем у нашој земљи, како истичу ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ, представља третирање Националних паркова, за које су између осталих проглашене и планине Тара и Копаоник. Национални паркови у нашој земљи одговарају европском типу, односно моделу резервата, а истовремено се у њима интезивно развија туризам са свим пратећим дешавањима од градње објеката преко дозвољених капацитета и сече шума, па чак до организовања аутомобилских трка (Брдска ауто трка и ЈУ рели на Тари). Најдрастичнији пример таквог непланског и нестручног газдовања природним богатствима и ресурсима је национални парк Копаоник (проблем отпадних вода, ерозија тла због изградње жичара и стаза којима се угрожавају столетне шуме, стихијска градња и др.)

ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ позивају да се доношењем и сталним унапређивањем одговарајућих међусекторских законских регулатива испрате сва регионална и европска стремљења на пољу заштите и одрживог коришћења наших изузетно вредних и разноврсних планина.

Међународни дан планина представља веома добру прилику за корисне активности, као што су акције чишћења, информативне активности, екскурзије везане за природу, планинарење, посете и упознавање са планинарским друштвима, итд.

ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ апелују да свако од нас да свој допринос планинама свог окружења, како би “у част планинама, сваки бистри горски извор, чисти планински пропланак и девичански планински врх такав и остао”.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)