Иницијатива Зелених Ужица за непостављање новогодишње јелке на градском тргу

Политичка странка Зелени Србије – Покрет за Ужице захтева од градоначелника Јована Марковића да се прекине са лошом праксом постављања новогодишње јелке на Градском тргу, у исто време када се апелује на грађане, да не купују природне и за ту намену сечене новогодишње јелке тј. препоручује им се да купују вишегодишње јелке у саксијама.

Овај захтев упућујемо из више разлога. Сваке године се у циљу обележавања новогодишњих празника одсече и у град транспортује капитални пример јелке висок и преко пет/шест метара. Јелка се затим постави на Градски трг, огради металном оградом и крајње неукусно, неприкладно и сиромашно “украси“, са пар изузетно малих и скромних новогодишњих украса, који се поставе високо, да их неодговорни грађани не би скидали тј. крали и балона који се издувају одмах након постављања – таква каква је одмах постаје антитеза/супротност саме себе, ругло и предмет подсмеха суграђана – тј. изгледа као и све остало – нешто смо хтели и негде смо пошли али не знамо, ни где, ни како, ни са чим. Ако већ хоћете да украсите јелку, проблем можемо рештити СМИСЛЕНИМ украшавањем једне од постојећих на платоу испред библиотеке, или у Малом парку – једну од оних које су неким чудом преживеле “стручну сечу и негу” радника ЈКП “Биоктош-а” или наменским сађењем јелке на ОДРЕЂЕНОМ месту, која би у временима која долазе служила као новогодишња  декорација.

Непостављањем јелке од ове године показаћете, као представници Градске владе и Градски оци, повећање еколошке свести и сачуваћете градски буџет, јер средства предвиђена за куповину, транспорт, ”украшавање” и касније уклањање исте, можете усмерити на обезбеђивање хуманитарних пакета за пар најсиромашнијих ужичких породица, којима ћете омогућити да на било колико достојанственији начин, дочекају предстојеће празнике.

Иста прича нам се, као заједници, понавља и током прославе Божићних празника, када се поставља, без икаквог смисла и без имало укуса, огромни бадњак, пободен у бетон и украшен електричним сијалицама и кабловима???? на платоу испред Градске куће.  Зар се наше хришћанство и смисао празника, који се огледа у радости и љубави према ближњима, мери величином бадњака, зар смо мањи верници и хришћани ако поставимо лепо украшен мањи бадњак или божићни венац на приклано и за то одређено место на улазу у Градску кућу.  Сматрамо да би наведени потези наишли на одобравање локалне заједнице јер је грађанима доста испуњавања празних форми без икаквог садржаја и смисла, на које се разбацује новац из градског буџета, у жељи да се нестручно организује било шта, што у поменутим случајевима доводи до тога да су јавне прославе, у организацији Града, непосећене такорећи бојкотоване и изигнорисане од стране грађанства,  да прекорачују границе доброг укуса и претварају се у кич наметнут и диригован од стране Градске владе.

Време је, да се као заједница, окренемо себи, да унапређујемо и штитимо оно што имамо и што представља наше реалне и одрживе ресурсе и да урадимо више једни за друге, посебно за наше сиромашне суграђана. Смисао предстојећих празника је, поред свега осталог и у томе, што може да представља добар пример и за друге заједнице у окружењу и нови почетак за нашу.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)