Будућност Србије је у Европи

Зелени Србије жале што Србија није добила статус кандидата за чланство у Европској унији и сматрају да негативну одлуку из Брисела треба разумети као поруку Београду да није учињено довољно да би добили статус кандидата и приближили наше грађане стандарду живота какав живе грађани земаља у Европској унији. Уместо оживљавања старих подела на оне који се осећају кривим и оне који своје политичке поене граде на критикама других много је важније овај неуспех у процесу европске интеграције претворити за три месеца у победу. Србија у марту полаже поново исти испит и зато је веома важно да све политичке снаге које мисле добро својим грађанима, тако и оне које подржавају балване и барикаде, помогну у окупљању око заједничког циља, допринесу смањењу тензија  и победи политике разума. Веома је важно да и лидери Срба на Косову и Метохији схвате да је будућност државе Србије великим делом у рукама  косовских Срба.

Зелени Србије апелују на странке у Скупштини Србије да питање Косова не користе као пуки изговор за одлагање политичког и економског отварања нашег друштва чију цену плаћамо недобијањем статуса кандидата. Политичким манипулацијама преко Косовске теме странке замагљују важну истину да реформе у Србији теку веома споро и неефикасно. Зелени Србије сматрају да је једина могућа политика за Косово политика преговора и договора, јер свако инсистирање на крајностима било са стране косовских Срба или Албанаца ће нас увести у вртлог без повратка, који смо пре само деценију проживљавали на територији Србије са трагичним и свим другим последицама од којих се и дан данас опорављамо. Постизања личне и правне сигурности грађана Косова и стабилности у региону треба да буде  најважнији циљ сваког политичара у Србији без обзира којој партији припада, јер је тај циљ интерес наших грађана и о њему се не може полемисати.

Зелени Србије ће разговарати са представницима европских зелених странака како би утицали на владе у својим државама да се у мартовском изјашњавању Европског савета о статусу кандидата за Србију определе за пружање шансе Србији. Своју енергију и знање ћемо још јаче усмерити ка грађанима Србије како бисмо заједно дошли до политике која ће бити алтернатива политичком деловању постојећих странака у Србији и сигурни смо да након парламентарних избора 2012. године више неће бити дилеме да је Европска оријентација права и најбоља заштита интереса наших грађана.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)