Зелени Србије за допуну Закона о државној управи

Зелени Србије снажно подржавају иницијативу за допуну Закона о државној управи, коју је господин Родољуб Шабић, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности упутио  Министарству за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу. Предложеном допуном Закона, електронске (интернет) презентације органа власти биле би прописане као обавеза, а одредбе Закона би сходно томе, биле примењиване и на органе локалне самоуправе, агенције и државна јавна предузећа.

Поједини представници органа власти и део институција се према грађанима Србије често односе као према поданицима, а не као онима због којих и са чијом дозволом обављају свој посао. Грађани имају право да захтевају увид у рад органа власти, а органи власти имају обавезу да све информације које би грађанима могле бити од интереса ставе на лако доступан увид. У информатичко доба у коме живимо, недопустиво је да органи власти сматрају да су обавезу јавности свог рада испуниле тако што информације достављају на испостављени захтев. Све информације о раду органа власти морају бити доступне пре него што грађани уопште упуте такав захтев.

Зелени Србије се не мире са недопустиво високим нивоом корупције у органима власти. Сматрамо да су јавност рада и слободан увид грађана у рад јавних институција неопходан предуслов ефикасне превенције и кажњавања корупције.

Зелени Србије дају пуну подршку иницијативи да Родољуб Шабић буде поново изабран за Повереника за информације од јавног значаја, јер је у досадашњем раду показао висок степен доследности и храбрости у борби за јавност рада и увођење одговорности у систем власти.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)