Ванредна Резолуција Зелене Европске Партије

Зелени Србије су на Конгресу Европске Зелене Партије иницирали доношење ванредне резолуције против нових нуклеарних електрана и складишта радиоактивног отпада у Европи. Захтеви са седнице Главног Одбора Зелених Србије одржане на Ртњу су у целости укључени у текст ове Резолуције.

Имајући у виду трагичне последице нуклеарних несрећа и катастрофа у последњих 25 година, попут оне у Чернобилу (Украјина, где је 900 000 људи умрло од експлозије, а несрећа је утицала на више од 5 милиона људи) и недавног трагичног догађаја у Фукушими (Јапан, где ће се укупан број жртава само увећавати са следећим генерацијама), још једном се показује да је нуклеарна енергија и даље најопаснија. Нуклеарна енергија је такође и најскупља, а када нешто крене
лоше – угрожена је животна средина и ми плаћамо нашим животима и животима наше деце, такође.

Узимајући у обзир да постоји снажна жеља да се смањи број активних постројења за производњу нуклеарне енергије у Европи и заустави изградња нових, јасно је да заједно са питањем нуклеарних електрана, морамо решавати и питање одлагања радиоактивног отпада. Тако, и када се затвори нуклеарно постројење, складишта и даље представљају ризик. Из тог разлога је веома неразумно градити нова нуклеарна постројења или нове реакторе, јер нема сигурног повратка на старо.

Цела Европа је заплашена вешћу из Србије да је изграђено „највеће складиште нуклеарног и радиоактивног отпада у Европи“ (за одлагање и прераду преко 3000 м3 радиоактивног отпада) у Винчи, само 14 км од двомилионског Београда. Али ми знамо да не постоји безбедно решење за управљање нуклеарним отпадом.

Истовремено је Парламент Украјине усвојио закон који предлаже изградњу складишта за нуклеарни отпад близу главног града Кијева, који има скоро 3 милиона становника, чији су детаљи скривени од јавности. Чак су угрожена и права жртава чернобилске катастрофе, којима су националне институције одбиле да пруже договорене накнаде (пензије и друга давања) које им по украјинским и међународним законима припадају.

Из ових разлога, Европска Зелена Партија захтева од Влада Србије и Украјине следеће:

1. Објављивање садржаја Студије о стратешкој процени утицаја на животну средину са навођењем институција које су радиле процену, које су процену одобриле приликом доношења планских докумената, програма одлагања и одређивања локације.

2. Објављивање Извештаја о стратешкој процени са извештајем о учешћу заинтересоване јавности.

3. Навођење свих значајних утицаја на животну средину, а посебно оних који могу нанети штете животној средини, са мерама заштите.

4. С обзиром да горе поменута складишта спадају у категорију пројеката за које је неопходна и израда Процене утицаја на животну средину, тражи се објављивање и те Процене, као и листе представника стручне јавности који су са њом упознати и њихових ставова по том питању.

5. Скидање ознаке “поверљиво“ са информација у вези са новим законом о складишту нуклеарног отпада који је сада у процедури у Парламенту Украјине.

6. Да влада Украјине обнови гаранције и накнаде за жртве чернобилске катастрофе.

Европска Зелена Партија верује да свет треба да буде без нуклеарне енергије. Зато апелујемо на све земље да се руководе правом свих својих грађана да живе у здравој и сигурној животној средини, да слушају мишљења и ставове друштва и да почну да улажу у много сигурније и чистије изворе енергије.

Оригинални текст Резолуције можете преузети овде :

Ванредна Резолуција Зелене Европске ПартијеОзнаке:
Share
Коментари
  • Ratko Obradović 02.12.2011 / 14:19

    (veza : moje pismo od juče na koje ste mi odmah odgovorili i na čemu sam vam zahvalan)

    Iz dosadašnjeg iskustva mi je poznato da naša vlada ne obraća dovoljno pažnje upozorenjima, kakvo je ovo o skladištenju nuklearnog otpada. Zato sam za to da se ova tema “podigne na viši nivo”, te da se organizuju javni i masovni protesti ili , u najmanju ruku, da se napravi pismena opomena u vidu peticije sa što je mogu- će većim brojem potpisa i uputi na više kompetentnih adresa.

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)