Директор одлази, питања Зелених Србије о Винчи без одговора

Зелени Србије поводом вести о одлуци Владе Републике Србије да смени директора ЈП „Нуклеарни објекти Србије“ истичу да смена директора због разлога које је Влада РС имала у  виду, није истовремено и одговор на питања које је странка Зелени Србије у име грађана Србије поставила:


1. Објављивање садржаја студије о стратешкој процени утицаја на животну средину са навођењем институција које су радиле процену, које су процену одобриле приликом доношења планских докумената, програма одлагања и одређивања локације.

2. Објављивање извештаја о стратешкој процени са извештајем о учешћу заинтересоване јавности.

3. Навођење  свих значајних утицаја на животну средину, а посебно оних који могу  нанети штете животној средини, са мерама заштите.

4. С обзиром да изграђени објекат спада у категорију  пројеката за које је обавезна и израда   процене утицаја на животну средину приликом израде идејног пројекта, као и пројекта изведеног стања, зелени србије захтевају објављивање и те процене са навођењем могућих штетних утицаја и мера за њихово отклањање, као и листу представника јавности  који су упознати са проценом и њихове ставове.

Персоналне промене у ЈП „Нуклеарни објекти Србије“ свакако нису решење овог проблема, јер је немогуће да је одговорност само једног човека да се одлука о изградњи „највећег складишта нуклеарног и радиоактивног отпада у Европи“ у близини двомилионског града донесе без процена стручне јавности и широке јавне дебате о ризицима и штетним последицама које она доноси.Ознаке: , , , , ,
Share
Коментари
 • Ana 12.11.2011 / 12:45

  Lepo ali ovo zasluzuje malo ostrije reagovanje.
  Zeleni – dodajte gas!

 • Dragana Milić 12.11.2011 / 15:54

  Da li zaista misle da su smenom direktora Pešića ,,zapušila ” usta gradjanima Srbije? Ili možda smatraju da im je porodičnim nasledjem ostavljeno pravo na raspolaganje životima gradjana Beograda i Srbije? Ne može se odlukom o razrešenju sprati ljaga sa obraza zbog donošenja odluka koje su štetne po zdravlje i život naše dece. Da li su gospoda na vlasti mislila da u ovoj zemlji ne postoji niko ko će se suprotstaviti njihovim suludim odlukama? lično mislim da na Vaša pitanja, dragi Zeleni oni nemaju ni jedan razuman odgovor.

 • Insajder 12.11.2011 / 20:42

  Dragi Zeleni,

  Vi bar treba da znate da ne postoji nuklearni otpad, vec radioaktivni. U pitanju je privremeno skladiste, na lokaciji na kojoj se vec decenijama nalaze dva takva skladista koja su pri kraju radnog veka. Ova drzava tek treba da razmatra na kojoj lokaciji ce biti trajno odlagaliste radioaktivnog otpada, i tada je pravi trenutak da se u debatu ukljuce eko organizacije i gradjani.
  Zeleni, ako ste imalo odgovorni i ako vas uopste istina zanima a ne demagogija, odgovore na postavljena pitanja nacicete u odluci Vlade 2006.god, koja je javna, da se novo privremeno skladiste izgradi, kod Ministarstva prostornog planiranja da je objekat ima sva dokumenta i dozvole i kod Agencije za zastitu od jonizujuceg zracenja licencu za rad, a ne bi bilo lose ni da posetite JPNOS i vidite sta i kako rade . Napokon je ova oblast u Srbiji uredjena i zakonski i operativno, upravo radi zastite ljudi i zivotne sredine.

 • Александра Младеновић 13.11.2011 / 22:00

  Pa ovo je više nego smešno žalosno! Zbog jednog članka u jednim novinama koji je objavljen jednom davno odjednom je došlo do raspleta, posle “izvesnog vremena”!!!! Svaka čast press-u online, ali malo su preterali. Očigledno je da je sve ovo farsa. “Nekome” s vrha su potrebni izborni poeni! Zeleni, nadam se da ćete uspeti da istrajete, ne puštajte NOS da se lako izvuku! Izgleda da ste na tragu necemu VELIKOM!

 • Zorica 14.11.2011 / 09:15

  Znači, direktor je glavni krivac za gradnju ovog objekta. Veoma je teško postaviti drugog i nastaviti s radom. Baš su se založili za ovaj narod, svaka im čast. Nemogu da verujem šta nam se događa.

 • Shomi 14.11.2011 / 14:27

  A jel pita mene neko mozda da li hocu da zivim pored nuklearnog skladishta???? Bude li doslo do toga, bice to presudna tachka da se odluchim da odem iz drzave nakon zavrshetka fakulteta !!!

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)