“CNN iReport” објавио интервју са Иваном Карићем

Оригиналан текст на сајту CNN-а можете погледати овде : www.cnn.com

1. Зелени Србије, каква је то странка и да ли има места за њу на политичкој сцени Србије?

Иван Карић: Зелени Србије су аутентичан политички покрет. Борбу за чисту и здраву државу стављамо као главну тему. Промовишемо заштиту животне средине, одрживост и зелену економију, здравље, ненасиље, грађанске слободе и право на различитост.

Данас, више него раније, зелена политичка опција има разлог за постојање. Већ дуго постоји потреба да се борба против загађења стави у фокус политичких тема. Међутим, Зелени Србије претендују да буду и много више. Жеља нам је да променимо политичку сцену у Србији и да пред гласаче ставимо нове теме и понудимо другачије одговоре.

Уверени смо да политика може и мора бити другачија и за то се искрено боримо!

2. Председник странке је Иван Карић, млад човек без уочљивијег политичког backgrounda. Откуд Иван у политици?

ИК: Може се помислити да је тридесетшестогодишњак млад за политику, али иза себе имам богато и садржајно, стручно и политичко искуство. Дипломирао сам на Рударско геолошком факултету и сада завршавам мастер на Факултету за примењену екологију. Као средњошколац сам прошао све нивое семинара у Истраживачкој станици Петница (Петница Сциенце Центер) и био председник Младих истраживача Србије. Професионалну каријеру сам градио као заменик директора Фонда за екологију у Обреновцу, руководилац одбране од поплава за Град Београд и саветник генералног директора Јавног водопривредног предузећа “Београдводе”. Један сам од коаутора велике монографије “Природни потенцијали и деградиране површине општине Обреновац”.

Као еколошки и политички активиста организовао сам прву садњу младица бора и тополе на депонији пепела у Термоелектрани “Никола Тесла”, затим низ од 6 трибина поводом енормног загађења животне средине Обреновца и неколико протеста против великих загађивача. 2003. основао сам Удружење “Зелени Обреновац”, да би 2007. године са групом истомишљеника из других градова Србије основао политички покрет Зелени Србије.

3. Ко је тзв. циљна група Зелених Србије, када се имају у виду предстојећи избори?

ИК: Циљна група Зелених Србије су сви они грађани који сматрају да Србији треба нови смер. Финансијска криза, неуспех економске и социјалне политике довели су до тога да се Србија суочава са падом у свим аспектима наших живота. Ову кризу треба гледати као сигнал да је потребно трансформисати економски и друштвени систем код нас. Променити га у такав систем који ће понудити нове темеље за садашњост и будућност на принципима истине, доследности и одрживости. Друштвени и економски развој зависе од еколошких ресурса, здравља грађана и грађанки, способности државе да се одупре притисцима и обнови своје ресурсе. Данас живимо са одговорношћу да сачувамо будућност и заштитимо наслеђе за нове генерације.

Држава мора да буде гарант социјалних и еколошких права, мора помоћи да образовање и здравствена нега буду доступни, и да пензионери достојанствено уживају блaгодети свога рада.


4.
Данас, када је цела планета захваћена великом економском кризом, да ли ви Зелени имате одговор на те изазове у Србији?

ИК: Сваки грађанин има подједнака права да користи ресурсе, али и једнаку одговорност да обезбеди будућим генерацијама да и они уживају у истим природним вредностима као и човек данашњице. Неопходно је обезбедити јавне радове у пољопривреди и области инфраструктуре. Без инфраструктуре је немогуће планирати било какав развој. Морају се започети квалитетни програми за отварање нових радних места и за подстицање самозапошљавања. Целокупна привреда и економија у наредним деценијама биће зелена или еколошка. Зато, треба обезбедити подстицајне механизме за покретање зелених послова као што су сакупљање и рециклажа, обновљиви извори енергије, нове технологије, органска храна и лековито биље, бањски и екотуризам. Потребно је обезбедити економске активности у свакој руралној области да би се заштитила разноликост сеоског предела, што је важан део индентитета Србије. Циљ је да се побољшањем услова за развој и запошљавање помогне најмање развијеним регионима да се брже развијају. Дугорочно, образовање се мора повезати са тржиштем рада како би се плански вршила едукација неопходних кадрова и радника.

5. И за крај, кога међу политичким странкама у Србији видите као своје потенцијалне савезнике?

ИК: Зелени Србије, као политичка странка, своја опредељења и циљеве базира на: заштити животне средине и еколошке мудрости, социјалне правде и солидарности, непосредне демократије, одрживости и зелене економије, уважавања различитости и људских права и спречавања свих видова насиља. Све странке проевропске визуре које препознају и подржавају наведена опредељења и циљеве су потенцијални партнери са којима желимо да сарађујемо и градимо Србију вредну живљења.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)