Зелени Србије поводом отварања депоније нуклеарног отпада у Винчи

ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ поводом објављивања вести да ЈП “Нуклеарни објекти Србије“ планирају отварање депоније нуклеарног отпада, највеће у Европи, постављају у име грађана Винче, Београда и Србије следећа питања:

 1. 1. Да ли је у поступку прикупљања документације за изградњу овог складишта у потпуности испоштована процедура предвиђена Законом о процени утицаја на животну средину и да ли је у процес одлучивања била укључена локална заједница и стручна јавност?

 2. 2. Зашто је „највећи простор за складиштење радиоактивног отпада у Европи“ смештен баш у вишемилионски Београд?

 3. 3. Да ли је Србији која нема ниједну нуклеарну електрану „највеће складиште нуклеарног и радиоактивног отпада у Европи“ потребније него Француској која има 58, или Немачкој која има 49 нуклеарки и неупоредиво већу производњу радиоактивног отпада?

 4. 4. Зашто је цео пројекат обавијен велом тајне и зашто јавност није упозната раније са детаљима  о изградњи тог објекта?

 5. 5. Које су последице које можемо да очекујемо после 63 године „привременог складиштења“ радиоактивног отпада у 2 необезбеђена хангара у Винчи и ко зна у колико напуштених рудника у Србији?


Ознаке: ,
Share
Коментари
 • Милена 02.11.2011 / 19:23

  Bravo Zeleni! Samo vi imate hrabrosti da postavite ovakva pitanja. Da li će biti odgovora?

 • Zoran 02.11.2011 / 19:38

  Ima da nam odgovore, ima nas dovoljno, a i svi odgovorni gradjani su valjda uz nas. Kome ostavljamo ovu jadnu zemlju? Bolesnicima verovatno. Pa ce posle da nas vakcinisu, ili sta. Strasno. Idu izbori, pamet u glavu.

 • Драган 02.11.2011 / 20:44

  На жалост морам да прокоментаришем ово. Мислим да поред овога треба поставити и још неколико питања.

  1. Која је сврха Нуклеарних Објеката Србије, и да ли су они основани са сврхом како би ову земљу затрпали нуклеарним отпадом?

  2. Да ли ова земља која је смештена на укрштању многих путева нема други начин да заради новац осим да свој народ трује и да увози отпад који су други створили, све са циљем како би он био доступнији народу?

  3. По којој логици је изабрана локација која се налази између три велика града, која спадају у 10 највећих у држави? На 12 км ваздушном линијом од центра најгушће насељеног града у овом делу Европе, а поред тога на још мањој раздаљини од Панчева, који поред трећег града у чијој је близини Смедерева, спада у најзагађеније градове у држави, и на жалост у Европи. Као да грађанима Смедерева и Панчева није довољно тровања које производе локалци који су на малим раздаљинама, већ је потребно да се додатно трују Гама зрачењем који овај отпад производи.

  4. Да ли нуклеарни отпад игде може бити прописно одлаган изнад површине земље?

  Жао ми је што су нас на овај начин поредили са Русијом, која депонује нуклеарни отпад који праве индустрије (пре свега електро и војна индустрија). Али ми немамо толико ненасељених подручја као што је то случај са Русијом. Мада и код њих се у непосредној близини пар градова налазе велика, можда и највећа сладишта нуклеарног отпада која су под земљом. Првенствено овде мислим на Јекатеринбуг и Накхотку, два велики града у чијој се непосредној близини налазе депоније. Али треба ипак напоменути да ни тамо депоније није у густо насељеном делу, већ да се налази у шуми, на прописној удаљености од града.

 • Zorica 03.11.2011 / 06:56

  СТРАШНО! Коме је ово пало на памет да гради? Ко је тај што хоће да трајно затрује нашу земљу и наше грађане? Колико је плаћен за ту страшну услугу?За овако нешто не постоји адекватна казна. Да ли ово почиње истребљење грађана Србије? Народе, пробуди се да сачувамо оно што имамо. Спречимо да Србија постане светски контејнер за радиоактивни отпад.

 • Горан 03.11.2011 / 21:05

  Па ово је тероризам , ништа друго ми не пада на памет, терористичко понашање Европе и наших домачих издајника. Слободан Милошевић какав год је био бољи је од ових зликоваца , продатих њемачких, француских и да не набрајам више, слуга.

 • Milina 04.11.2011 / 00:17

  Da li ce ovo pitanje biti na dnevnom redu medjunarodnog skupa koji se odrzava u Beogradu od 15-18. novembra?

 • Милена 04.11.2011 / 19:43

  Ово је апсолутно нечувено. Некако се плашим да нико неће реаговати и да ћемо опет целу причу оставити на питањима и да се ништа конкретно неће променити већ ћемо ћутке тровати ову прелепу земљу и нашу прелепу децу. Ко су ти људи који су за шаку некаквих пара жртвовали свој сопствени народ? Имају ли они децу? Имају ли њихова деца децу? Апсолутно се мора нешто предузети како би спречили ову накарадну идеју. Да ли је могуће без питања народа уопште урадити овакву ствар? Јасно је да је у Србији све могуће. Људи морамо да се организујемо и да изађемо на улице. Треба спречити ово лудило. Позивам “Зелене Србије” да организују било какву акцију која ће бити апсолутно подржана од народа који је очигледно заузет гледањем којекаквих серија. Уколико се не тргнемо на време, накнадне поправке НЕМА!!!! Због наше деце…

 • ZzZ 07.11.2011 / 12:36

  Evo snimka tog lokaliteta (preuzeto sa Bing Maps): http://i51.tinypic.com/294ij68.jpg

  Dole desno su dva stara skladišta, koja su u očajnom stanju. Levo gore je novo skladište (ono skroz gore levo u uglu je neka energana, možda?), tako da se vidi da novo skladište nije mnogo veće od dva postojeća (koja će nakon ovoga biti rasturena).

  Šta će se skladištoti u tom novom skladištu? Svašta: skinuti radioaktivni gromobrani, radioaktivni otpad, ozračena voda i reaktor…

 • ma nema 22.12.2011 / 02:18

  2. Зашто је „највећи простор за складиштење радиоактивног отпада у Европи“ смештен баш у вишемилионски Београд?
  Zato sto je Beograd glavnigrad… Centralizacija – ne mozete samo pare da pokupite morate da dobijete i neko bure da bi bili Grad Beograd :)

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)