УКЛОНИМО ГМО ИЗ СРБИЈЕ!

Поводом 16. октобра – Светског дана здраве хране, странка ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ позива све релевантне политичке факторе  и стручну јавност да подрже Предлог закона којим се тражи потпуна забрана производње, увоза, коришћења и промета генетски модификованих организама. Тај Предлог закона ће заједно са Петицијом против генетски модификованих организама коју је потписало више од 35000 грађана и грађанки Србије ускоро бити предат Скупштини Србије.

Здрава, органска и по еколошким принципима произведена храна је компаративна предност Србије на светским тржиштима, а уједно и развојна шанса за српску пољопривреду. Позиција „ГМО фри“ земље Србији широм отвара врата и прерађивачких индустрија у Европи.

Србија, са својим пољопривредним потенцијалима може да произведе довољно хране за још две земље своје величине, тј. да нахрани преко 20 милиона људи. Наша земља треба да се оријентише у потпуности на производњу органске и здраве хране, да искористи предности плодног земљишта и повољне климе које су нам дате. Посебан значај треба да има производња аутохтоних српских пољопривредних врста, као што су сорте грожђа: прокупац и смедеревка; јабука: петровача, шуматовка, кожара, колачара, будимка и бела дуга; и шљива: ранка, даросавка, пожегача.

Не смемо дозволити производњу, увоз, коришћење и стављање у промет генетски модификованих организама и производа од ГМО, који изразито неповољно утичу на здравље људи и угрожавају природну разноврсност, по којој је Србија један од 6 центара биодиверзитета на европско нивоу.Share
Коментари
  • Klementina 15.10.2011 / 21:47

    Malo li nam je “osiromašenog uranijuma” pa da se i hranom ubijamo!

  • JOVAN PETROVIC 15.10.2011 / 23:58

    JA SAM VAS VELIKI OBOZAVATELJ.ZATO STO SE BAVITE TEMAMA OD KOJIH I SAKOJIMA MORAMO ZIVETI.SVE DRUGO NA POLITICKOJ SCENI JE CISTO ZAMAJAVANJE I MALTRETIRANJE OJADJENOG NARODA.OJADJENOG MATERIJALNO,INTELEKTUALNO,DUHOVNO, I NA SVE MOGUCE NACINE.
    ZELENI GLASAM ZA VAS!

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)