СВЕТСКИ ДАН ЧИСТИХ ПЛАНИНА

Поводом 26. септембра, Светског дана чистих планина, странка ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ подсећа да планине заузимају петину светског копненог подручја и представљају основни животни ослонац чак десетини људске популације. Планинска подручја на свим континентима представљају друштвени, економски и еколошки капитал од изузетног значаја и вредности. На планинама се биоразноликост истиче у свом пуном сјају и богатству, планине су и кисеоник и питка вода, оне нас штите од великих удара ветра, заустављају облаке, а њихови обронци су дом бројним угроженим биљним и животињским врстама.

Међутим, процеси глобализације, урбанизације и масовног туризма велика су претња планинским заједницама и ресурсима. Еко системи планина су изложени уништавању, а планинско становништво се суочава са растућим сиромаштвом и глађу.

Посебан проблем у нашој земљи, како истичу ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ, представља третирање Националних паркова, за које су између осталих проглашене и планине Тара и Копаоник. Национални паркови у нашој земљи одговарају европском типу, односно моделу резервата, а истовремено се у њима интезивно развија туризам са свим пратећим дешавањима од градње објеката преко дозвољених капацитета и сече шума, па чак до организовања аутомобилских трка (Брдска ауто трка и ЈУ рели на Тари). Најдрастичнији пример таквог непланског и нестручног газдовања природним богатствима и ресурсима је национални парк Копаоник (проблем отпадних вода, ерозија тла због изградње жичара и стаза којима се угрожавају столетне шуме, стихијска градња и др.)

ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ позивају да се доношењем и сталним унапређивањем одговарајућих међусекторских законских регулатива испрате сва регионална и европска стремљења на пољу заштите и одрживог коришћења наших изузетно вредних и разноврсних планина.

Дан чистих планина се обележава већ готово две деценије и представља веома добру прилику за корисне еколошке активности, као што су акције чишћења, информативне активности, екскурзије везане за природу, планинарење, посете и упознавање са планинарским друштвима, итд.

ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ апелују да свако од нас, у ове топле, јесење дане, да свој допринос планинама свог окружења, како би “у част планинама, сваки бистри горски извор, чисти планински пропланак и девичански планински врх такав и остао”.Share
Коментари
  • Jelena 26.09.2011 / 08:25

    bravo zeleni.hvala bogu da postojite.Da postoje ljudi koji se bave necim sto za sve nas zivot znaci..hrana vazduh voda i sve sto nas okruzuje i sto svo gaze ne shvatajuci da bez toga nema ni politike ni ekonomije ni potrosnje .MA NEMA ZIVOTA BRE!!!!

  • Zoran Mijatović 31.10.2011 / 06:29

    Sve je to lepo što je ovde napisano i tačno. Ali dosta je pisajna a niko ništa konkretno ne preduzima. Ja sam se već pomalo umorio od “marketing ekologije” a na terenu sve po starom. Bunimo se, s pravom zbog seče “nekoliko” platana na Bulevaru a niko ni reč da kaže o sečo 1 000 000m3 drveta koje posekoše Srbijašume za kompaniju “Kronospan”. Toliko se seče za sada na valjevskim planinama a koliko u čitavoj Srbiji???
    Kopaonik i slične komercijalizovane planine su već izgubljene ali ovo što se trenutno radi na Sraroj Planini je zgenocid nad prirodom. Slična sudbina čeka i Goliju. Ne daj Bože da nam dođu neke ozbiljne pare od Evrope, sve ćemo upropaastiti. Jer u Srbiji vlada samo zakon trenutnog profita, trenutne zarade, šta će biti posle nas, nije važno. Važno je da “JA” danas imam vode za piće a da li će naša deca imati sutra nikoga nije briga. Ove sušne godine JP Vodovod Valjevo je kaptiralo izvor “Bele vode na Povlenu bez ičije dozvole i ugrozilo čitav eko-sistem tog područja, naeavno i zaštićenu reku Gradac kokom se Valjevci tobože ponose. Niko nije ni prstom makao. Toliko o odnosu svih u Srbiji prema nažoj zemlji SEBIJI.

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)