ЗАШТИТИМО ЗЕМЉИН ШТИТ!

Поводом 16. септембра, Светског дана заштите озонског омотача, ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ подсећају да рупе у озонском омотачу представљају једну од највећих претњи животу на Земљи. Озонски омотач се стварао милијардама година, све то време штитећи живот на Земљи, дозвољавајући му да се развија у најнеобичније облике, који су се рађали, живели и умирали, појављивали и нестајали, несвесни “доброг духа” изнад себе. Чини се да ће прва врста свесна његовог учинка бити та која ће га и уништити!

Сведоци смо све горег стања и све већих осцилација у времену, од невероватних врућина до велике хладноће. Прелаз између годишњих доба је изгубио сваки смисао, а чини се да нас ништа боље не очекује у будућности.

Глобално загревање успорава обнављање озона и тиме затварање озонске рупе. Иако је, на глобалном нивоу, забрањена употреба појединих штетних хемијских једињења која непосредно оштећују озон, испуштање штетних гасова из индустријских постројења није се смањило, већ порасло – што је довело до пораста температуре и настанка ефеката стаклене баште, те посредног уништавања озонског омотача.

Проблем стањивања озонског омотача уочен је крајем седамдесетих година, а чинило се како је за њега нађено решење када је 1987. године потписан протокол из Монтреала којим су забрањени фреони, гасови до тада употребљавани у спрејевима, фрижидерима и уређајима за хлађење. Током година штетни су гасови замењени, а озонски омотач се почео обнављати, мада није достигао густину коју је имао пре 1980. године. До сад постигнут успех у обнављању озонског омотача, вероватно ће врло брзо бити узалудан, јер се испуштање штетних гасова из индустријских постројења, попут угљен диоксида, азотног диоксида и метана, не смањује.

ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ позивају на хитно доношење СТРАТЕГИЈЕ ЗАШТИТЕ ВАЗДУХА и НАЦИОНАЛНОГ ПРОГРАМА ЗА ПОСТЕПЕНО СМАЊИВАЊЕ ГОДИШЊИХ МАКСИМАЛНИХ НАЦИОНАЛНИХ ЕМИСИЈА ЗАГАЂУЈУЋИХ МАТЕРИЈА, предвиђених Законом о заштити ваздуха који је донет 15. маја 2009. године.

Саопштење странке ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ преносе бројни медији, између осталих:

Б 92: http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2011&mm=09&dd=15&nav_id=542202

Прес онлајн: http://www.pressonline.rs/sr/Green/Klimatske_promene/story/176116/Rupe%20u%20ozonskom%20omota%C4%8Du%20najve%C4%87a%20pretnja%20na%20Zemlji.html

Зелена Србија: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/828-zeleni-srbije-doneti-strategiju-zatite-vazduha

Блиц онлајн: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/277308/Danas-je-Medjunarodni-dan-zastite-ozonskog-omotaca

Радио Телевизија Војводине: http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/zeleni-traze-strategiju-zastite-vazduha_273360.htmlShare
Коментари
  • Zorica 16.09.2011 / 12:30

    On čuva nas , potrudimo se da sačuvamo i mi njega.

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)