ДА ОЧУВАМО МЛАДОСТ СРБИЈЕ!

Зелени Србије поводом Међународног дана младих – 12.августа позивају све утицајне политичке факторе у земљи да се уједине око једног веома важног циља: очувања и заустављања одлива младих образованих људи  из наше земље.

Подаци да је Србија на другом месту у свету по броју исељавања младих, односно по “одливу мозгова”  и да сваки други млади човек старости 25 година у нашој земљи нема посао су алармантни.
Поражавајући  је податак да се у Србији, у односу на европски просек улаже десетоструко мање у науку, свега 0,3 одсто БДП  и да талентовани и образовани млади људи уместо да стечено знање уложе у развој привреде и науке сопствене земље, купују карте у једном правцу за бекство из ње.
За последњих 25 година Србију је напустило преко 300 000 образованих младих у потрази за бољим животом. Тај процес се нажалост ни након демократских промена 2000. године  није зауставио.
Зато апелујемо на све који учествују у креирању државне политике, да уз помоћ стручне јавности, направе Хитан акциони план за опстанак младих унутар наших граница, јер са природним прираштајем који је у Србији већ забрињавајуће низак, ако не зауставимо одлазак младих, веома брзо  ће српски градови почети да личе на многа српска села која су искључиво настањена старима, у одумирању.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)