Дунав представља развојну шансу Србије

Зелени Србије поводом Дана Дунава истичу да је важност Дунава непроцењива и да као “река сарадње”, Дунав представља развојну шансу Србије.

Дунав је због његове лепоте, биолошке разноликости којим се одликује, количине воде коју носи, важно заштитити од загађења и даље девастације, поручују “Зелени Србије”.

Развојне шансе највеће реке у Србији су, како наводе, улагања у туризам, заштиту вода, водопривреду и то нарочито могућностима које пружа Дунавска стратегија која отвара многе европске финансијске фондове.

Како је саопштено, неопходно је што пре почети са припремама за предприступне, интегративне и ИПА фондове који се могу искористити за заштиту дунавског слива од даљег индустријског и комуналног загађења.

Према мисљењу “Зелених Србије”, из тих фондова се могу финансирати пројекти који се односе на реконструкцију, обнову или изградњу насипа, обалоутврда или мелиорационих канала, као и на израду техничке документације за потпуно нове водопривредне објекте.

Пројекти, како кажу, имају за циљ да подигну ниво безбедности одбране од поплава на спољним и унутрашњим водама, учине београдско приобаље функционалнијим и туристички атрактивнијим и да обезбеде сигурнију пловидбу.

Како истичу “Зелени Србије” кампања о заштити Дунава, постаје све важнија у Европи, за живот и будућност преко 80 милиона људи који живе у његовом сливу и у Србији треба да добије значај какав заслужује.

Дан Дунава је први пут широм Европе обележен 29. јуна 2004. и прославља се у свих тринаест земаља потписница Међународне конвенције о заштити Дунава.

Централна прослава међународног Дана Дунава у Србији, због лоших временских услова, одложена је за седам дана и биће одржана у суботу 9. јула, на кеју у Земуну.

www.pressonline.rsShare
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)