Зелени Србије као еколошка партија поводом Дана биодиверзитета у медијима

БИОДИВЕРЗИТЕТ је природа у свим њеним облицима: шуме, ливаде, вода (реке, потоци, језера), биљке и животиње; па онда гљиве и биљке које се сакупљају у шумама и на ливадама, рибе у језерима и рекама, медведи и вукови у планинама, слепи мишеви у пећинама, зечеви и срндаћи у шумама и лептири на ливадама; наравно и те планине, шуме, пећине, ливаде…затим домаће животиње које гајимо за исхрану и биљке које култивишемо на пољима. Људи су такође део биолошке разноврсности и сви ми заједно формирамо структуру живота који нас окружује.

На жалост, човечанство је несвесно да у потпуности зависи од услуга које нам природа пружа. Те услуге укључују: храну од риба, житарица и стоке; лекове; грађевински материјал; одећу; гориво; пречишћавање ваздуха и воде; опрашивање усева. Међутим, сведоци смо нестајања биодиверзитета, углавном због људских неуспеха да се правилно бринемо о биолошкој разноврсности. То је ситуација коју МОРАМО променити – за добробит генерација које тек долазе и које већ неће имати прилику да виде наизглед “безначајне” врсте буба, биљака, црва…које су изумрле јер се њихова средина, под дејствима човека, променила и оне нису могле да се прилагоде.

http://www.tanjug.rs/vest.asp?id=13896

http://www.beta.rs/zelenasrbija/default.asp?s=vesti&id=2511243

http://www.pressonline.rs/sr/Press_Green/Cuvari_okoline/story/162019/Pove%C4%87ano+izumiranje+%C5%BEivih+vrsta+na+planeti+.html

http://www.rudnik.in.rs/index.php?option=com_newsfeeds&view=newsfeed&id=8&Itemid=76Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)