ЗЕЛЕНИ Србије у Будимпешти

У Будимпешти се од 31. марта до 3. априла 2011. године одржавало Саветовање европских зелених. Присутно је било преко 400 делегата зелених политичких партија и организација широм Европе и Блиског истока. Зелени Србије су присуствовали Саветовању и кроз три дана врло интензивног пленарног и рада по групама упознали се са начином рада и функционисања зелених у Европи, са новинама у законској регулативи на европском нивоу, са стањем и актуелним догађањима у сфери одрживе зелене економије, социјалне политике, грађанских права и наравно глобалне животне средине. Зелени Србије су остварили низ контаката и договора о будућој сарадњи кроз моделе размене искустава и уграђивања основних европских вредности у програмске циљеве странке Зелени Србије.

Много тема је било дотакнуто током Саветовања, наравно проблем нуклеарних електрана је био у првом плану и протезао се читаво време. Такодје, катастрофа са црвеним муљем која је задесила Мађарску и подунавске земље у прошлој години, затим је одржана и комеморација поводом 25 година од нуклеарне катастрофе у Чернобиљу и расправљало се о сарадњи Балтичких и Балканских земаља и њихово придруживање и статусирање у европским интеграцијама. Други главни проблем који је био заступљен у дискусијама је социјална димензија, могућности за развој „зелених економија“ у складу са потенцијалима природе и животне средине, права мањина и других угрожених група грађанског друштва, једнакост полова… Зелени Европе све више се сусрећу не само са проблемима везаним за животну средину, него и са проблемима општег друштвеног одрживог развоја, покушавајући да кроз „зелена решења“ дају одговоре на најозбиљније проблеме са којима се сусреће пре свега Европа, али и свет глобално. У светлу тог напора отпочеле су и припреме за ЦОП17, Конференцију о климатским променама која ће се одржати у Јужној Африци.

Веома широк опсег тема и области деловања зелених дају сасвим нову димензију програмским опредељењима и свих осталих Зелених партија. Сви заједно више нису само прерасли „покрет“ или пре-регистровано удружење градјана које се бави животном средином, све више је то политика која има циљ смањење сиромаштва, изједначавање права мањина, подизање социјалног положаја угрожених, развој одрживе економије, заједничког деловања и сарадње различитих струка и структура на успостављању добробити свих људи, грађанки и грађана Европе. Само на тај начин Зелени Србије могу осигурати себи пут на политичкој сцени Србије, свеобухватношћу проблема и способности да се суочи са свим недаћама које обичног грађанина Србије свакодневно притискају.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)