Основан Градски одбор ЗЕЛЕНИХ СРБИЈЕ у Ужицу

Време: 20. априла 2011. године
Место: Ужицe

Још један велики град на мапи еколошке партије ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ. У среду 20.4.2011. године основан је одбор политичке партије ЗЕЛЕНИХ у Ужицу. Оснивачка скупштина је одржана у Градској кући у Ужицу уз присуство бројних чланова и симпатизера, али и припадника локалних одбора других партија. Посебну ноту и значај скупштини дали су чланови локалних грађанских иницијатива и удружења који су својим дискусијама унапредили рад скупштине.

Свечаном и радном делу присуствовали су председник партије ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ Иван Карић, председник ИО Радиша Тошић и председник ИО београдског одбора Горан Пузовић.

Након гласања формиран је Градски одбор на челу са председником Зораном Павловићем. Изабрани потпредседници странке су Катарина Мићуновић, Владе Бабић и Рушка Дабић. За председника Извршног одбора изабран је Зоран Павловић, а за потпредседнике Извршног одбора Станка Милојевић и Жељко Доганџић. Изабрани чланови Извршног одбора су: Јулка Ђурђевић, Жељко Томић и Славица Остојић, а за секретара странке избрана је Божана Петровић.

Ужички регион обухвата површину од 6.172 км2, што чини 7% површине Републике Србије. У региону живи 321.000 становника (према попису из 2001. године), што је 4,3% становника Републике Србије.

По географском положају Регион се налази у југозападном делу Србије, ограничен са севера планинама Маљеном и Повленом, са југа реком Увцем, са истока висовима Овчаром и Кабларом и са запада реком Дрином. Налази се на тромеђи Републике Србије, Републике Црне Горе и Републике Српске. Регионални центра је Град Ужице са 63.577 становника.

За територију региона се може реци да је висока област и због тога у њеном највећем делу преовладује планинска клима. Ипак се северни и јужни део разликују по клими. Јужни, виши део, има планинску климу, а у нижим деловима, до 800 м. клима је умереноконтинентална.

По својим карактеристикама и конфигурацији тла, Ужички регион припада брдско-планинском подручју и Евро-Сибирском – Северно Америчком вегетативном појасу, у коме шуме и шумско земљиште чине 43% површине, а пољопривредне површине 51% укупне продуктивне површине.

Регион располаже значајним шумским потенцијалом. По површини шума, Ужички регион се налази на првом месту у Србији и изнад је европских стандарда (0,70 ха шуме по становнику). Шуме овог Региона богате су шумским плодовима (боровнице, јагоде, купине, печурке и друго), лековитим биљем, а истовремено су станиште ниске и високе дивљачи. У Региону се налазе планине Златибор, Тара, Златар, Голија као и планинска шумска висораван Јелова Гора.

Водотокови регионалних река: Дрине, Увца, Лима и Западне Мораве представљају велики хидроенергетски потенцијал који још није у потпуности искоришћен. У региону постоји и велики број вештачких акумулација/Заовине, Перућац, Врутци, Рибничко језеро/ који представљају изврстан потенцијал за развој разних видова туризма: еко-туризам, омладински – дечји туризам, посебни интреси/пецање.Ознаке: , , , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)