” Црне еколошке тачке Србије ”

Време: 17 часова 02.03.2011.
Место: Прес центaр УНС-а

Зелени Србије настављају са активним учешћем за еколошки здравију и свеснију Србију!

Јуче је у Прес центру УНС-а одржана трибина “Црне еколошке тачке Србије”,под покровитељством недељника Време и Фондације “Heinrich Boll”.

Одговоре на тему, која су најзагађенија подручја у нашој држави покушали су да дају: Љиљана Станојевић,помоћница министра животне средине И просторног планирања за контролу и надзор, Милан Јованов, представник странке Зелени Србије, Зоран Станижан,новинар недељника Панчевац, Томислав Ђивуљскиј, ЈП Дирекција за изградњу Врбаса, Јединица за примену пројекта решавања Великог бачког канала, Мирослав Пајић, Еколошки покрет града Бора. Модератор, Слободан Бубњевић новинар листа Време је подсетио да су са Фондацијом “Heinrich Bol” реализовали пет истраживачких прича о сваком граду који је индентификован као потенцијална црна еколошка тачка.

Зелени Србије су од стране модератора најављени као аутентична зелена опција у држави. Милан Јованов из наше странке је нагласио да ми заступамо концепт интегралног управљања животном средином, која овом тренутку није третирана онако како треба, јер ми не живимо од данас до сутра. Ми смо за концепт интегралног управљања и превенције у животној средини. Због тога сматрамо да мора доћи што хитније до обједињавања једног министарства, које би бринуло о свим ресурсима: подземне и површинске воде, рудна богаства, шуме, водопривреда… рекао је Јованов. Као пример лоше праксе је поменуо Панчево где је секретаријат за животну средину припојен, урбанизму. Јованов је истакао као добар пример зелену економију која је у USA на петом месту по профиту и да та искуства треба да следи и наша земља. Навише пажње код окупљених су изазвале и дискусије учесника из Бора и Панчева. Новинар листа Панчевац Зоран Станижан је оценио да се над грађанима Панчева више од 50 година спроводи еколошки геноцид, а да грађане нико никада ништа није ни питао, битан је био само државни интерес.

Зелени Србије се надају да ће овакав вид дискусије и размене искустава довести до озбиљног разматрања и проналажења решења за тренутну, незавидну еколошку ситуацију!Ознаке: , , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)