Парк или магистрала?

Протекле недеље у Чачку после седнице Скупштине града на којој је представљен Просторни план Чачка ,појавило се идејно решење на којем се предвиђа да Светосавска магистрала пролази кроз Градски парк.Имајући у виду да је то највећи и најстарији градски парк од изузетног значаја за све становнике града,ова вест је усталасала јавно мњење,првенствено људе који осећају вредности сваког квадратног метра зеленила у граду, боље речено све оне људе са иоле развијеном еколошком свешћу.Имајући све то у виду 13. јануара неколико десетина Чачана се окупило у поменутом градском парку експлицитно показујући негодовање и неслагање са предложеном идејом.

Парк заузима површину од 3,2 хектара, има близу 50 различитих дрвенастих и жбунастих форми дрвећа, обогаћен је дивним кутком са дечјим играчкама, летњом позорницом, прелепом фонтаном, неколико споменика, клупама… и специфичном „душом“. Имајући у виду да су у непосредној близини парка еминентни Институт за воћарство, обданиште, дом здравља, факултети, студентски дом, прелепо шеталиште на градском бедему, базени, две школе, а да би све то више или мање било угрожено изградњом поменуте магистрале, ствар постаје још јаснија.

Ако знамо да по европским стандардима, на сваког мештанина града треба да „дође“ по 5 квадратних метра зеленог простора, што у Чачку свакако није случај, новим нарушавањем парка остало би нам десетак пута мања површина од предвиђене.

Постављамо питање да ли је прече да нам кроз парк „пролећу“ аутомобили и камиони или да нашу децу учимо првим корацима, да доживљавам прве уздахе љубави, да слушамо са летње позорнице музичке нумере наше младости, да разменимо неколико рецепата са пријатељицом или баш данас да изједначимо резултат у традиционалном шаховском мечу…?

Можда приложене слике говоре више од свих речи?Ознаке: , , ,
Share
Коментари
  • Sale 17.01.2011 / 22:43

    Pa gde su slike?

  • Mira 24.01.2011 / 01:39

    Živim u Čačku,atmosfera je potpuno uzavrela što se tiče parka!Ima još pametnih ljudi -NE DAMO!!!Magistrala kroz park?!!!To samo u Srbiji ima!!Neverovatno koliko su talentovani samo za uništavanje, ništa da stvore!!

  • миле 04.02.2011 / 06:58

    Стварно се доста радило на уређењу парка тако да је милина прошетати се. Не би то требало сада нарушити. Право је задовољство поготово лети наћи се на месту окруженом природом.

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)