Зелени и њихове активности у Панчеву

Политичке странке су створене, направљене или замишљене тако да служе свом народу, да га воде и усмеравају како би он боље и лепше живео. Тако би требало да буде, али у реалном животу, сигурно ово није правило. Организације које делују на терену, би свакако требало да се залажу и боре, како би људи у том месту живели на цивилизован начин. Тако би вероватно требало да буде. Нажалост Многе странке на терену постоје, да би група од десетак водећих људи, запослила своје жене, полуобразоване синове бројну фамилију итд.

Ово неписано правило српских политичара, да је народ створен, само да би им служио као гласачка машина, има и својих изузетака. Један леп пример је настао у Панчеву. Насеље МЗ Младост изгледа да се налази на периферији света, јер годинама ни један градски политичар није примећивао, да насеље нема путеве или канализациону мрежу. Локалне политичаре су они који живе у овој МЗ, интересовали само када почињу да се приближавају избори. Забринути због такве врсте и количине бриге за мештане, више група грађана се уједињује и одлучује да води борбу као невладина организација, Удружење за заштиту реке Наделе и приобалног подручја.

Следи вишегодишња борба, улични протест,и трибине итд. Треба рећи да су сва ова окупљања била масовна понекад смо успевали да окупимо и по 200 људи.

25. октобра се окупило тридесетак становника из Кајмакчаланске улице. Присутни су на збору могли чути појединости о изградњи канализације у овој улици на периферији Панчева.

Детаљи разговора са грађанима и нису толико битни а ми који смо били оснивачи ове нво, можемо да се похвалимо да смо бројним вишегодишњим активностима, успели да обезбедимо изградњу канализације и путева у више улица у нашем насељу. Такође радимо упоредо и на томе да се наша река Надела и њене притоке–канали очисте, тако да нема више оних који загађују ову притоку Дунава. Дали смо наду гра ђанима овег дела Панчева, да неће живети у трећем миленијуму, као некада људи у средњем веку.

Како би наставили борбу за становнике Панчева, донели смо одлуку да се прикључимо некој политичкој организацији. Најближа нашим циљевима је била опција, Зелени Србије, па смо својим потписима подржали регистрацију странке. Треба рећи да нису сви чланови, наше нво постали чланови ЗС. За бројност чланства у нашем граду не бринемо, способни смо да за сваку трибину или протест окупимо по 150-200 грађана.

Из града на Тамишу Момчило МрчковићОзнаке: , , , , ,
Share
Коментари
  • Stojan Tomić 18.11.2010 / 19:44

    Akcija J.K.P. Vodovod i kanalizacija Pančevo i Udruženja za Nadel za ORGANIZOVANI PRIKLJUČAK SVIH GRAĐANA KAJMAKČALANSKE NA KANALIZACIJU traje odlično , biće to prva ulica u Pančevu gde će se svi građani priključiti na kanalizaciju.

  • Zorica 09.03.2011 / 08:30

    Odlično. Opština po opština, polako sklapamo kartu Srbije.

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)