Трибина ” Преживети Обреновац ”

У Обреновцу је 10. октобра 2010. године одржана трибина под називом ‘’ Преживети Обреновац ‘’, у организацији Обреновац 350, као део шире медјународне иницијативе “350”, која се бави спречавањем потпуне катастрофе коју доноси промена климе. Иначе, 350 је најважнији број на свету – то је број који означава безбедну горњу границу милионитих делова (ппм) за количину угљендиоксида (CO2) у атмосфери планете Земље чије је постизање неопходно за стабилизацију и спречавање потпуне катастрофе коју доноси промена климе.На трибини је учествовала неколицина стручњака и еколошких НВО активиста, Александар М.Поповић, Милан Вукосављевић и други, који су објашњавали тренутно и предстојеће еколошко стање.

Један од учесника је био и Иван Карић, председник странке Зелени Србије. Карић је добро познат обреновачкој јавности као иницијатор многих волонтерских еколошких акција и иницијатива за побољшање квалитета живота људи у Обреновцу. Од пре 2000. године је борац за очување природе које још увек има у зеленим оазама око градског језгра општине Обреновац. Неке од тих активности Иван Карић је реализовао преко Удружења грађана Зелени Обреновац (2000-2004.), а неке као запослени у локалној управи на месту заменика директора општинског Еко фонда (тада Фонд за заштиту животне средине општине Обреновац, 2004-2008.). Многобројни су пројекти које је иницирао И реализовао на том месту. Поменућемо само неколико најзначајнијих: Успостављање аутоматске мониторинг станице код ОШ “Јефимија”, Испитивање квалитета и садржаја тешких метала воћа и поврћа, Катастар загађивача, Катастар деградираних простора, Уређење Забранске шуме и малог парка, Идејни пројекат Постројења за пречишћавање отпадних вода општине Обреновац, Испитивање геотермалних и балнеолошких особина воде из дубоких бушотина, Пројекат пошумљавања 52 хектара И пошумљених 10-так хектара по ободу Забранске шуме, слање неколико хиљада деце школског И предшколског узраста на климатски опоравак… (видети на www.ekofond.org.rs).

С обзиром да је тема трибине била превасходно животна средина и загађење у Обреновцу, који на жалост не оскудева у последицама изазваних различитим загађујућим материјама, на питање водитеља трибине: “Какво је данас загађење на територији СО Обреновац”, Иван Кариц је одговорио: “Данас је нешто боља ситуација него у периоду 1996-1997. године, када се догодио највеци акцидент на простору општине Обреновац, раван еколошкој катастрофи. Наиме, те године је дошло до дизања пепела са депоније Термоелектране “Никола Тесла” када је Обреновац преживео “пустињску олују” и мрак у сред дана. О томе смо имали прилику да видимо и чујемо у приказаном документарном филму “Обреновац – сценарио за катастрофу“ (2002., 29 минута). Међутим, животна средина је и даље далеко од добре. Независна аутоматска мерна станица која је постављена 2005. године и данас мери повећану загађеност ваздуха честицама ПМ10 и СО2 али су концентрације загађујућих материја много мање него раније, пре свега због радова на реконструкцији електрофилтера”( www.екофонд.орг.рс).Као бивши представник локалне самоуправе, Карић се осврнуо и на проблеме и предности те управе у Обреновцу:”Локална самоуправа, посебно људи који се баве животном средином, се максимално труди да смањи задађене и среди овај град, погледајте само Забран какав је данас. Ми смо били први иницијатори акција да Забран, који представља не само градско излетиште, него и центар за очување биолошке разноврсности овог дела Саве и Београда као града, добије лепши изглед и значај пре свега грађанима Обреновца, који морају бити главни покретачи активности на очувању, али и “управљачи” овог подручја. Први смо као Покрет Зелени Обреновац (удрузење грађана које је формирано после двехиљадите) прокрчили пут кроз забранску шуму и подигли свест грађана да Забран на одржив начин очувају за своје и потребе своје деце и будућих генерација.

Кариц је такође говорио и о загађењу подземних и површинских вода на територији Обреновца, јер је као стручни саветник у Јавном водопривредном предузећу “Београдводе” добро упознат са проблемима и напорима који се улажу да би се избегле акцидентне ситуације, попут ове која се десила у Мађарској и која је још увек претња многим земљама у сливу Дунава:” Сигурно је да атмосферско задађење утиче на подземне и површинске воде, али такође не смемо заборавити ни на термално загађење које се дешава приликом испуста топле воде из ТЕНТ-а. Она “стара” да је Сава довољно велика и да може да истрпи и компензује термално загађење једноставно није тачна. Много је загађивача да би смо то смели да користимо као оправдање. На жалост, у недостатку средстава ми немамо независну еxпертизу тог загађења, постоје неке анализе самог загађивача, али је питање поверења у податке које износи загађивач о загађењу које проузрокује” запитао се на крају Иван Карић и шаљући поруку пре свега грађанима Обреновца, али и целе Србије, да буду савеснији према својој животној средини и природи која нас окружује, јер природа јесте моћна, али нема толики капацитет самопречишћавања и самообнављања колико човек својим активностима “захтева” од ње!Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)